Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia demisztifikálása a generatív művészetekben

2024. június 11. - ferenck

A Kaliforniában élő török Refik Anadol a világ egyik legismertebb és leginnovatívabb kortárs képzőművésze. Los Angelesi stúdiója legalább 2016 óta foglalkozik a mesterséges intelligencia adta lehetőségek művészi kiaknázásával, speciális algoritmusok fejlesztésével. Az MI-ket lenyűgöző vizuális élmények alkotására tanítják be; Anadol epikus és hipnotikus hatású mozgóképes munkáit a földkerekség számos galériájában, változatos környezetekben mutatják be. Egyik utolsó darabja a tavasszal Londonban bemutatott A Föld visszhangjai: élő archívum (Echoes of the Earth: Living Archive) volt.

A kiállítás résztvevői három munkát tekinthettek meg flóráról és faunáról, a Nagy Természetmodell (LNM, Large Nature Model) algoritmus prezentálásában. A teljes immerziót garantálva, a valósidejű generatív darabokat hangok és illatok kísérték, új nézőpontból mutatva be természetet és éghajlatváltozást.

refik_anadol0.jpg

Ezek a művek az MI-t és a vele történő alkotási folyamatot demisztifikálni is hivatottak, egyben mások számára hozzáférhetővé tenni, hogy minél többen használják.

Az LMN-be 4,5 milliárd korallzátony- és esőerdő-képet, félmillió illatmolekulát, huszonötezer madárének-hangot tápláltak Az anyagokat hónapokon keresztül, jogtisztán gyűjtötték össze, Anadol például a projekt miatt három hónapig esőerdőben élt.

refik_anadol.jpg

A folyamatosan bővülő élő archívum a természetnek szentelt első nyílt forrású generatív MI-modell. A fizikai és a digitális világ, a mesterséges intelligencia és a közönség közötti hídként értelmezhető, oktató, inspiráló és hipnotizáló műalkotások a kiállítás alatt szintén állandóan változtak.

refik_anadol1.jpg

Anadol célja oktató jellegű is: sok más művésszel ellentétben nem hadovál elvont és megfoghatatlan folyamatokról, jelenségekről, hanem érthetően igyekszik elmagyarázni az MI lehetőségeit, jó célra, mint a korallzátonyok és az esőerdők, veszélyeztetett ökoszisztémák megmentésére, a környezetvédelem promótálására történő alkalmazását. 

refik_anadol2.jpg

A stúdió jutalékokból és NFT-k (nem helyettesíthető zsetonok) eladásából, az MI használatával dollármilliókat gyűjtött össze. A pénzt az éghajlatváltozás sújtotta közösségeknek, például esőerdőkben élőknek adományozták.

„A természet a legintelligensebb technológiánk. Meg kell tanulnunk tisztelni és óvni” – nyilatkozta Anadol.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6418421243
süti beállítások módosítása