Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Karambolok: mesterséges intelligencia segíti a biztosítókat a kárbecslésben

2021. május 04. - ferenck

Járműbiztosítók egyre nagyobb mértékben használnak gépitanulás-modelleket a karambolok, ütközések, koccanások miatti javítási költségek kiszámításához.

Az egyik ok tragikusan prózai: mivel a koronavírus-járvánnyal egyre nehezebbé vált, hogy húsvér kárbecslők a helyszínen, vagy a szerelőműhelyben megnézzék a megrongálódott járműveket, a terület az automatizált megoldások felé fordult. A tendencia korábban is érzékelhető volt, de a Covid-19 hatásaként az elmúlt közel másfél évben jelentősen felgyorsult.

biztositas_mi1.jpg

Ha egy vezető karambolozik, a biztosítótársaság letöltet vele egy, a következmények dokumentálásában segítő appot. Az ilyen rendszerek a kisebb ütközések kárbecslésében, valamint a totálkár megállapításában teljesítenek különösen jól.

A kár osztályozásához felhasználják a karambolokról stb. készült változatos fényképeken begyakoroltatott modelleket. A modell megállapítja azt is, hogy a sérült részekhez kell-e humán szakértőtől további vizsgálat. Amennyiben erre nincs szükség, a gépi elemzésben pontosítani kell a kárt, és fel kell becsülni a javítási költségeket.

biztositas_mi.jpg

A javítás árának kiszámításához helyi járműjavítók és alkatrész-kereskedők adatait használják a modellek. Munkájukat humán szakértők átnézik még, ők bólintanak rá.

A Tractable szoftvere a becslések 25 százalékát emberi beavatkozás nélkül is pontosan elvégzi. A Smart Estimate, azaz okos becslés appot fejlesztő CCC Information Services szerint a rendszerükkel dolgozó szakértők 30 százalékkal hatékonyabb munkát végeznek.

Több karosszéria-javító műhely tulajdonosa viszont az automatizált becslések pontatlanságára panaszkodik – különösen azért, mert a modellek gyakran nem veszik észre a nehezen látható károkat. A pontatlan becslések szerelési hibákhoz és késésekhez vezetnek, miközben a szerelők és a biztosítók gőzerővel vitatkoznak a költségek mértékén.

Tény viszont, hogy az intelligens kárbecslő alkalmazások sokkal gyorsabbak, mint a helyszínen vizsgálódó szakértők. Ha pontosan dolgoznak, pénzt spórolnak meg a biztosítótársaságoknak, és a vezetők követeléseinek is hamarabb eleget tesznek.

Vajon az önvezető autók is használnak majd ilyen appokat, hogy felbecsültessék a koccanások költségeit?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9916519314
süti beállítások módosítása