Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Emberekkel vitázik a mesterséges intelligencia

2021. május 06. - ferenck

Az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciája a népszerű amerikai televíziós verseny, a Jeopardy bajnokainak 2011-es legyőzésével lett világhírű. Azóta a Watson brand ugyan megkopott, az óriásvállalat nyelvfeldolgozó projektjei viszont a csúcson pörögnek.

A Vitatkozó Projekt az egyik, és az MI pontosan azt teszi, amire a cím utal: formális vitákban vesz részt emberekkel.

debater_1.jpg

A vita a két fél négy-négyperces nyitónyilatkozatával kezdődik, aztán jönnek a cáfolatok, megerősítések, érvek és ellenérvek, végül a zárószövegek. Egy jó vitázó gyorsan elő tudja készíteni a bizonyítékokkal alátámasztott érvelést, hitelesen cáfolja partnere állításait, logikusan rendszerezi a sajátjait.

Mivel ezek a feladatok túl szerteágazóak egyetlen (end-to-end) rendszer számára, az IBM-csapat egymástól független komponensekből álló komplex, moduláris „rendszerek rendszerét” fejlesztett. Ő a Vitatkozó Projekt (Project Debater), amely jelzést kap, hogy valami ellen, vagy mellett érveljen. Ezt követően jön a vita, tények és cáfolatok, bizonyítékok keresésével, amelyeket beszéddé gyúr össze.

debater0_1.jpg

Az „érvbányász” komponens releváns véleményeket, kivonatokat, állításokat támogató és tagadó részleteket tartalmazó, több mint 400 millió cikkből álló gyűjteményben böngész, keres. Egy idegháló alapú modell és egy másik komponens osztályozza a véleményt, hogy támogatandó, vagy sem.

Az érvek ismeretbázisa argumentumok, idézetek és analógiák tematikus osztályokba rendezett gyűjteménye. A rendszer osztályozza a témát, amiről vitáznak, releváns érveket keres. Az ellentétpárok össze vannak kapcsolva, hogy a Vitatkozó megcáfolja az ellenérveket, viszont a véletlenszerű egyetértést is elkerülje.

debater1.jpg

A cáfoló modul Watsontól örökölt technikával szöveggé alakítja a vitapartner szövegét. Összehasonlítja a többi komponens által talált érveket, a számításokhoz különböző modelleket kombinál össze, cáfolatához végül a legrelevánsabb érveket használja fel.

A vitaszerkesztő komponens témáik alapján klaszterezi az érveket, szabályalapú rendszer kiszűri a hasonlókat, majd kiválasztja és szöveggé rendezi a legjobbakat. Végül a szöveg-beszéd modul szintetizálja a kimenő audioanyagot.

A Vitázó Projekt az első ilyen rendszer, és így összehasonlításra alkalmas hivatalos mérce, szabvány (benchmark) sincs. A kutatók más mesterséges intelligenciákkal vetették össze, és mindegyiknél jobban teljesített. Egy korábbi változata viszont 2019-ben ugyan szorosan, de veszített a vitabajnok Harish Natarajan ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr516522422
süti beállítások módosítása