Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Újságírás: mesterséges intelligencia mutatja ki az online rágalmazást

2021. június 02. - ferenck

Hírügynökségek változatos célokra használják a természetes nyelvet feldolgozó technológiákat.

A kanadai Globe and Mail például mesterséges intelligenciával alakítja ki honlapját, ügyelve, hogy minél több legyen az alkalmi olvasókat előfizetésre bíró történet. A KPCC Los Angelesi rádió rendszere témák szerint csoportosítja a hallgatók Covid-19-re vonatkozó kérdéseit. A nonprofit Knight Alapítvány hárommillió dollárral támogatja az újságírók munkáját segítő automatizált eszközök fejlesztését.

ragalmazas0.jpg

Egy ír startup teljesen más területen igyekszik eredményt elérni: mesterséges intelligenciájuk rágalmazásnak minősíthető állításokat keresve böngész szövegekben. A CaliberAI egyedi modelleket használva, értékeli ki, hogy személyek vagy csoportok egyes állításai jogilag kimerítik-e a törvénytelen, erkölcstelen vagy a rágalmazás definíciójába tartozó más minősítéseket.

A fejlesztők potenciális rágalmazó állításokból állítottak össze listát. Szerepelnek rajta gyilkossággal, házasságtöréssel, részegséggel stb. kapcsolatos mondatok. A listát nyelvészek bővítették ki nagyobb, gyakorló adatsorrá.

ragalmazas.jpg

Egy modell megtanulta, hogy nullától százig terjedő skálán értékelje a bemenő (input) mondatokat. A hatvanat vagy magasabb pontszámot elérőket embereknek küldi tovább, ők döntenek az állítások igaz vagy hamis mivoltáról. Például, nem minősíthető rágalmazásnak az, amely ugyan súlyos, de igaz dolgokat tartalmaz.

Egy másik modell bizonyos csoportokat gyalázó, sértő mondatokat emel ki. A cég határozza meg, milyen tartalmak kerülnek ezekbe a kategóriákba.

A rágalmazásokra figyelmeztető rendszer drága és hosszan tartó pereskedések elkerülésében segíthet újságoknak, hírügynökségeknek. Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban valószínűleg sikeresebb lesz, mint az USA-ban, ahol nehezebb sajtórágalmazásért bírósági eljárást indítani.

Elképzelhető, hogy hamarosan a közösségi hálózatoknak is szükségük lesz ilyen MI-re. Az európai és brit törvényjavaslatok ugyanis a platformjukon publikált tartalmakért a vállalatokat akarják jogilag felelőssé tenni.

Csakhogy egy ilyen gépi rendszer kétélű fegyver. Egyrészt megvannak a nyilvánvaló előnyei, másrészt akadályozza újságírók, bloggerek és más hírszolgáltatók munkáját, mert lassan már senkit sem kritizálhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4516579092
süti beállítások módosítása