Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotok a szépségiparban

2021. június 15. - ferenck

Három amerikai cég automatizált körömlakkozó eszközöket gyárt. A robotikát és a gépi látást kombináló rendszerek egyre népszerűbbek a szépségiparban, az ő technológiáik egy markáns trend legújabb lépései: mesterségesintelligencia-technikák kezdik meghódítani a területet.

A nemrég San Franciscói kirakattal bemutatkozott Clockwork hivatalokban és boltokban akarja telepíteni a gépeit, a Nimble és a Coral pedig kifejezetten az otthoni felhasználókat célozza meg. Mindhárom vállalat gőzerővel dolgozik a termékein, a hivatalos indulás előtt ezt-azt átalakítanak még rajtuk.

szepsegipar.jpg

De milyenek, és hogyan működnek ezek a gépek?

A felhasználó kiválaszt egy színt, kezét vagy az egyik ujját a kenyérpirító-méretű gép nyílásába dugja. A rendszer leszkenneli az ujjhegyeket, és az automatizált festékadagoló, egyes esetekben, ecsetben végződő mechanikus kar befesti a körmöket.

szepsegipar0.jpg

Ezek a rendszerek kezdik helyettesíteni a mesterséges intelligenciát, gépi tanulást egyáltalán nem használó, korábbi körömfestő gépeket.

A három startup mellett természetesen a szépségipar más, nevesebb szereplői is alkalmazzák az új technológiákat.

A L’Oréal és az Estéé Lauder például arcfelismerés segítségével dönt az adott személy bőrtónusához legjobban passzoló színkombinációról. A felhasználók arcképet töltenek fel magukról a cégek által jelzett oldalakon, és az MI munkába áll.

A Neutrogena Skin360 rendszere az ügyfél arcát vizsgálva ad neki egyedi bőrápolási tanácsokat. Biztos sokan emlékezünk még a néhány éve berobbant, szelfijeinket automatikusan megszépítő Meitu appra is…

A Clockwork, a Nimble és a Coral gépei azért is ígéretesek, mert az amerikaiak 2020-ban 8,3 milliárd dollárt költöttek körömápolásra, azaz komoly igény van rá. Az automatizált rendszerek egyrészt gyorsabbak, mint az ember, másrészt, ha valaki a járvány miatt, de akár utána is igyekszik tartani a társadalmi távolságot, nem kell manikűröshöz járnia. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy egyik-másik rendszer tényleg elveheti eleve alacsony fizetésű személyek munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3116591904
süti beállítások módosítása