Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Zsugorodnak a kvantumszámítógépek

2021. június 27. - ferenck

Az eddig kvantumszámítógépek, legalábbis a működő kvantumszámítógépekre tett kísérletek teljes laboratóriumokat megtöltő, egyedi készülékek. Hamarosan csökkenhet a méretük, mert az Innsbrucki Egyetem fizikusai ioncsapdán alapuló gépet építenek, amely egyrészt, ipari területeken is alkalmazható lesz, másrészt két 19 colos rackszekrényben elfér. (Ilyen rackszekrények találhatók világszerte az adatközpontokban.)

Egy rackszekrény jellemzően zárható, fémből készült, infokom berendezéseket és kábelezési termékeket tárolnak, rendszereznek benne. Vannak álló és fali változatai, méretük szélességben és magasságban is eltérhet. A szabványos 19 colosat (azaz 482,6 milliméter széleset) évtizedek óta használják, ez a legjellegzetesebb.

kvantum_7.jpg

Az Innsbrucki Egyetemen három évtizede foglalkoznak kvantumszámítógépekkel, mostani projektjük, az EU egyik „zászlóshajó” infokom programjának keretében, egy kompakt ioncsapdás gép, jelentős változást hozhat a 30-50 négyzetméteres laborok után. A kutatók elmondták, hogy az összes ipari szabvány betartásával igyekeznek a szerkezetet az eddigieknél jóval kisebb térben üzemeltetni.

Ez pedig azt is jelenti, hogy hamarosan adatközpontokban is használhatnak kvantumeszközöket, a technológia készen áll, és a teszteken kiderült: a kompaktság nem megy a funkcionalitás rovására.

kvantum0_4.jpg

A világ első kompalt kvantumszámítógépének egységei szignifikáns mértékben kisebbek, például az ioncsapdának „otthont adó” vákuumszoba töredéke az eddigieknek. Ezt az egységet a felsőoktatási cég és az Osztrák Tudományos Akadémia közös leányvállalata, az Alpine Quantum Technologies (AQT) fejlesztette. Más komponensek a jénai Optikai Fraunhofer Intézet és a müncheni lézerspecialista TOPTICA Photonics munkái.

A gép autonóm módban is működhet, hamarosan programozható lesz online. Az egyik legnagyobb kihívást a stabilitás biztosítása jelentette. Ezek a szerkezetek rendkívül érzékenyek, laborokban számtalan védőmegoldással óvják őket a külvilág hatásaitól, és most ilyen megoldásokat sikerült alkalmazni a sokkal kisebb komputerre, garantálva a megszakítás nélküli, biztonságos működést.

A stabilitás mellett a rendelkezésre álló kvantumbitek (qubitek) száma a másik meghatározó tényező. A német kormány korábban 24-ben definiálta a mércét, az Innsbrucki Egyetem ezt már teljesítette, jövőre pedig el akarják érni az ötvenet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr316605514
süti beállítások módosítása