Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi ideghálók figyelmeztetik a közelgő veszélyre a tűzoltókat

2021. június 30. - ferenck

Kaliforniai tűzoltók tavaly, a Yosemite Nemzeti Parkot fenyegető tüzekről készült légi felvételeket térképpé alakító mesterséges intelligenciát használtak, hogy folyamatosan meg tudják figyelni, mekkora a veszély.

Az erdőtüzek mintegy 4,5 millió amerikai háztartásra jelentenek komoly fenyegetést, de a jelenség természetesen és sajnos az Egyesült Államokon kívül más országokban is súlyos problémát – és pusztításokat – okoz. Az utóbbi években többek között Ausztráliából, Oroszországból, Pakisztánból számoltak be hatalmas tűzvészekről.

smoke.jpg

A dél-koreai Alchera vállalat számítógépes látáson alapuló rendszert tanított be, hogy a kaliforniai Sonoma megyében több mint 800 kamerát figyeljen rendszeresen. A kamerák rendeltetése az erdőtüzeket megelőző jelenségek, leginkább a füst rögzítése, észrevétele. Az automatizált rendszer célja egyértelműen a megelőzés, hogy a gyanús jeleket azonnal és idejében továbbítsa a tűzoltóságnak.

Az AIIR (Artificial Intelligence Image Recognition, mesterséges intelligencia képfelismerés) észreveszi a kaliforniai futótüzekre figyelmeztető hálózat egyes kamerái által rögzített füstöket. Egy konvolúciós idegháló zászlókkal felcímkézi az adott videokockákat, majd egy másik háló az időpontok elemzését végzi el, és hitelesíti a felcímkézett anyagot.

smoke0.jpg

Ha elfogadja, hogy füst jön valahonnan, a központi megfigyelőállomáson tartózkodó operátor figyelmeztetést kap.

A rendszer május óta működik online. Az első héten hatvannál több figyelmeztetést rögzített, és a hamis pozitívok aránya mindössze 0,08 százalék volt. Egy tüzet például már tíz perccel a tűzoltóságot hívó első személy előtt detektált.

Ha az AIIR beválik, Kalifornia állam hatóságai a futótüzeket figyelő hálózat többi kamerájára is alkalmazni kívánják. Ezeket a kamerákat változatos helyeken, például kormányzati ügynökségek, elektromos művek stb. közelében installálták.

Míg tűzvészre figyelmeztető, azokat idejekorán detektáló eddigi rendszerek szórványos légi és műhold-felvételeken alapulnak, addig az AIIR földi kamerákkal figyel folyamatosan. Előnye, hogy a kockázatot ugyanolyan gyorsan, viszont olcsóbban észleli.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4116607738
süti beállítások módosítása