Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Taroltak a kínaiak a 2021-es okosközlekedés-versenyen

2021. augusztus 03. - ferenck

Az okosváros-technológiák kreatívabbá és élvezetesebbé tehetik az urbánus életet, ugyanakkor magukban hordják a tömeges megfigyelés, a magánéletünkben leskelődő Nagy Testvér veszélyét is. Az ilyen projekteken dolgozó szabályozóknak és fejlesztőknek célszerű lenne világméretű vitát folytatni a magánélet (privacy) és a csúcstechnológia kapcsolatának megfelelő szabványairól, és a rendszereket az egyén jogainak maximális figyelembevételével tervezni.

A Nvidia, az önvezető technológiákkal foglalkozó QCraft és több egyetem 2017-ben indította el az okos város (smart city) technológiák éves versenyét, az AI City Challenge-et. A név magáért beszél: a technológiák közül a mesterséges intelligencián, az okosváros-technológiák közül pedig a közlekedésen a hangsúly.

smart_city.jpg

Az idei megmérettetésen taroltak a kínaiak, most fordult elő először, hogy a forgalomfigyelés összes kategóriájában ők nyertek. Harmincnyolc ország többszáz versenyzője felett diadalmaskodtak. Az első három évben az Egyesült Államok uralta a versenyt, de nagyon úgy tűnik, hogy vége az amerikai hegemóniának.

305 csapat nevezett az öt versenypálya legalább egyikére, pályánként mindegyik ugyanazokat a gyakorló- és tesztadatokat használta.

smart_city0.jpg

A kereszteződésnél jobbra, balra forduló, vagy egyenesen továbbhajtó járművek számlálását a Baidu és a Sun Yat-sen Egyetem csapata nyerte.

Egy-egy jármű többkamerás követésében az Alibaba diadalmaskodott.

smart_city1.jpg

Több jármű a város különféle pontjain elhelyezett kamerákkal való követésében szintén az Alibaba – a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemével kiegészült – csapata lett az első.
Karambolok, lerobbant autók és más közlekedési rendellenességek észlelésében a Baidu és partnere, a Sencseni Fejlett Technológiai Intézet szerezte meg az aranyérmet.

A tavalyi évhez képest új kategóriában, a járművek természetes nyelvű leírással történő felismerésében az Alibaba nyert. Két partnere volt: a Zhejiang Egyetem és – kakukktojásként – a Sydney Műszaki Egyetem.

A verseny újabb bizonyítéka, hogy Kína mennyire komolyan veszi a mesterséges intelligenciát, és milyen gyorsan fejlődik a területen. Árulkodó, hogy a távol-keleti ország kormánya eddig többszáz okosváros-programot támogatott anyagilag, míg az amerikai állami finanszírozás kimerül néhány ösztöndíjban, versenyek kiírásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6116643842
süti beállítások módosítása