Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia diagnosztizál szívbetegségeket

2021. augusztus 12. - ferenck

Az egészségügyben hosszú évek óta használnak mesterségesintelligencia-megoldásokat, ez a szektor az MI egyik leglátványosabb sikerterepe. Nem véletlenül, mert egyes alkalmazásokban a gép gyorsabban és pontosabban dolgozik, mint az ember.

A diagnosztika sokáig nem tartozott közéjük. A döbbenetes tempójú fejlődés ellenére kevés volt a használható termék, a széles körben alkalmazott módszerek gyakran régi technológiákon alapulnak.

Az izraeli Technion kutatói rájöttek, hogyan lehet mesterséges intelligenciát a gyakorlatban is megbízhatóan alkalmazni. Az egyik legkényesebb és legnagyobb odafigyelést igénylő területről, a kardiológiáról van szó. Az MI ezúttal a diagnosztikában segíti humán partnereit.

szivproblemak_ai.jpg

A kutatók az egyik legelismertebb tudományos periodikában (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS) publikálták meglátásaikat, eredményeiket. Az anyagban bemutatták, hogyan használják az MI-t betegségek azonosítására. Az eredmények többszáz elektrokardiogrammon (EKG) alapultak – az EKG a mai kardiológia legelterjedtebb technikája.

A Technion új rendszere kiterjesztett mesterséges ideghálókkal elemez EKG-eredményeket. A hálónak megtanították különféle mintázatok azonosítását. Többszáz beteg bő másfélmillió EKG-tesztjén gyakorolt, az adatokat a világ több kórházából gyűjtötték.

A szívműködésről gyorsan és nem invazív módon információt szolgáltató EKG-teszt hátránya, hogy az adatfolyamot „olvasó” orvosok hajlamosak hibázni. Vagy azért, mert túl szubjektívek, vagy mert nem tudják pontosan, hogy mit is keresnek.

Kiderült, hogy az MI precízebb, és emberi szemmel észrevehetetlen kóros elváltozásokat is lát.

A kutatók kardiológusok mellett dolgozva, az ő kívánságaik szerint alakították ki a rendszert. A kimenet az eredményekre vonatkozó bizonytalan becsléseket, a nem meggyőző eredményekre és a betegség növekvő kockázatára történő figyelmeztetést tartalmazza. Sok olyan adatot, amelyek vagy nincsenek benne az EKG-eredményekben, vagy nem olvashatók ki egyértelműen belőlük.

A rendszer elég pontosnak bizonyult ahhoz, hogy például a szívritmuszavarra figyelmeztessen. Korai diagnózisa nélkül sokkal nagyobb a szívroham és a stroke kockázata.

Az MI a kardiológia hivatalos terminológiáját használja, döntéseit szaknyelven magyarázza el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1016633942
süti beállítások módosítása