Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Algoritmusok rúgtak ki Amazon-alkalmazottakat

2021. augusztus 25. - ferenck

Az Amazontól kirúgott több szállító állítja, hogy a nagyvállalat automatizált rendszere negatív szerepet játszott az elbocsátásukban.

Az Uber-szerű Amazon Flex program lehetővé teszi, hogy a cég független sofőröket alkalmazzon csomagszállításra. A sofőrök szerint a program igazságtalanul pontozta le a munkájukat, és senki nem figyelmeztette őket, hogy ki lesznek rúgva.

A Flex automatikusan osztályozza a sofőröket. Minősíti, hogyan pakolják fel és szállítják ki a csomagokat, mennyire tartják be az utasításokat.

amazon_algoritmus.jpg

Az elbocsátott személyek állítják, hogy a program nem kalkulálja be a hatalmas sorok, az elosztó központok körüli dugók, a kapukkal zárt házak és a rossz időjárás miatti csúszásokat.

Az Amazon egyik korábbi menedzsere elmondta, hogy a vállalat tisztában van a Flex rossz publicitáshoz vezető hibáival, a hatékonyság azonban még így is megéri a kockázatot.

A sofőröknek tíz napjuk van a fellebbezésre. Névtelen források elmondták, hogy a panaszokat megválaszoló e-mailek automatizált levelek. Az elutasított fellebbezések után a kirúgott alkalmazottak 200 dollárt költhetnek, hogy bíróság elé vigyék az ügyet.

A cég egyik szóvivője állítja: az elbocsátásról szóló végső döntést nem algoritmusok, hanem emberek hozzák meg.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága nemrég arra kötelezte az Amazont, hogy 61,7 millió dollárt fizessen ki sofőröknek. Az automatizált rendszer munkavállalók megítélésére való használata egyébként is ellentmondásos, a nagyvállalatot sokan kritizálják érte.

A cég 2018-ban azért hagyott fel egy, új munkaerőt felvevő algoritmus használatával, mert nőkkel szemben elfogult volt. 2019-es dokumentumokból kiderült, hogy a nagyvállalat raktáraiban algoritmusok figyelték a termelékenységet, és teljesítmény-követelményeknek nem megfelelő dolgozókat elbocsátották.

A cég megköveteli sofőrjeitől, hogy egyezzenek bele: tevékenységüket mesterséges intelligenciával működő kamerák figyelik, és például a fáradtság vagy az álmosság jeleit is keresik rajtuk. Magánéletükbe történő beavatkozásra hivatkozva, többen megtagadták, hogy kamerák jelenlétében dolgozzanak.

Minden algoritmus hibázhat, egy Amazon-nagyságú vállalatnál viszont a legkisebb tévedések is komoly következményekkel járnak. Vigyázni kell, hogy a hatékonyság ne menjen az átláthatóság kárára, és a dolgozókat tiszteletben tartsák.

Az általános elégedetlenség olyan javaslatokhoz vezetett, mint az algoritmikus elszámoltathatóság. Ez az algoritmusok elfogultságának felszámolására és olyan más törvényekre kötelezné az amerikai kormányt, amelyek eredményeként az állampolgárok jobban megbíznak az automatizált gépi döntésekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7316637124
süti beállítások módosítása