Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nagyon lazán veszik az arcfelismerést az amerikai hatóságok

2021. szeptember 09. - ferenck

Az arcfelismerő technológiák egyértelműen sérthetik a magánéletünket. De más problémák is vannak velük, például kisebbséghez tartozó személyek azonosításánál gyakran tévednek, és ezek a tévedések ártatlanok őrizetbe vételéhez, meggyanúsításához vezetnek.

Az Egyesült Államokban egyre többen ellenzik az arcfelismerés használatát. A törvényhozók legújabb szabályozása alapján a kormányzat nem élhet vele, és legalább húsz amerikai nagyvárosban, valamint több szövetségi államban erősen korlátozták a technológia alkalmazását.

us_facer.jpg

A Kormányzati Elszámoltatási Hivatal (GAO) legújabb jelentése alapján a szövetségi ügynökségek, hivatalos szervek nagyon lazán kezelik az arcfelismeréssel kapcsolatos szabályozást, és komolyabb szigorra, erősebb protokollokra lenne szükség.

A vizsgálat során megállapították, hogy sok szervezet ugyan él a technikával, de nem ismerik a termék eredetét, nem tudják szakszerűen használni, lényegében bármi megtörténhet vele. Ezért tanácsolják, hogy a kereskedelmi forgalomban beszerezhető rendszereket működtető szervek dolgozzanak ki protokollokat a technológia szakszerű használatára.

us_facer0.jpg

Húsz, bűnüldöző alkalmazottakkal dolgozó ügynökség jelentette a GAO-nak, hogy munkájukhoz alkalmazzák az arctechnológiát. Tizenegy szervezet magáncégek, például a Clearview AI és a Vigilant fejlesztéseit használja. A többiek vagy saját fejlesztésű, vagy más ügynökségek által fejlesztett technológiával dolgoznak. Az egyik legnépszerűbb a Védelmi Minisztérium 835 millió személy adatait tároló Automatizált Biometrikus Azonosító Rendszere. Több ügynökségnek viszont fogalma sincs, hogy ki hozta létre az arcfelismerő technológiájukat. Hatan a rendőrségi túlkapások elleni tiltakozásban részt vett személyek utáni, de a Capitolium elleni rohammal kapcsolatos nyomozásra is használták.

Csak egy ügynökség, a magánfejlesztésű megoldással dolgozó Bevándorlás és Vámvédelmi Hivatal vezetett be protokollokat, például az alkalmazottaknak minden egyes alkalommal jelenteniük kell az arcfelismerés használatát.

A GAO audit előrelépésnek tekinthető. De amíg nincsenek az összes érintett szervezetre érvényes protokollok, célszerűbb lenne moratóriumot bevezetni a bűnügyi alkalmazásokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1416644620
süti beállítások módosítása