Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hatékonyabbak a robotok, ha kevesebbet fecsegnek egymással

2021. szeptember 14. - ferenck

Egy robotraj eredményesebben végzi a munkáját, jobban reagál a környezet változásaira, ha tagjai kevesebbet kommunikálnak egymással – állapították meg a Sheffield Egyetem és más felsőoktatási intézmények közös projektben dolgozó kutatói. A kutatás eredményeit felhasználva, nő a rajok alkalmazkodóképessége, hamarabb hoznak meg bonyolult döntéseket.

A tanulmány cáfolja azt a széles körben elfogadott álláspontot, hogy minél több a robotok közötti kapcsolat, annál tökéletesebb az információcsere.

swarm_5.jpg

A kutatók kicsi robotok mozgását, a munkavégzés szempontjából legfontosabb helyszínre vonatkozó konszenzus meghozatalát tanulmányozták. Mivel ezek a helyszínek a legalkalmasabbak feladatok végrehajtására, ott kell sürgősen összegyűlniük.

Az adott terepet minden egyes robot saját magától értékelte ki. Döntést hozott az ideális helyszínről, majd véleményét elküldte a többieknek. Ezt követően a rajhoz tartozó összes gép rendszeresen kiválasztotta valamelyik másik egyed véletlenszerű értékelését, és egy harmadiknak továbbította. Ez utóbbi frissítette, és így tovább.

swarm0_4.jpg

A szavazási modell lényege, hogy miután valamennyi egyed kifejtette a véleményét, a tagok meglátásait összesítve, a raj, mint egész, megegyezett a legjobb megoldásról.

Csakhogy kiderült, hogy amikor új fontosnak ígérkező helyszínre keveredtek, ez a protokoll túl lassú a környezeti változásokhoz való alkalmazkodáshoz. A kutatók ekkor jöttek rá, hogy hatékonyabb az együttműködés, ha a robotok a teljes raj helyett, csak a tőlük tíz centiméteren belüli társaikkal kommunikálnak. Így hamarabb alkalmazkodtak, és gyorsabban kiválasztották a legjobb helyszínt.

swarm1.jpg

A kutatási eredmények azért fontosak, mert robotrajok az ember számára veszélyes vagy megközelíthetetlen terepekre is eljutnak, például nagy kiterjedésű erdőtüzek felett repülve, figyelhetik a tűz terjedését, és megállapíthatják, hogy hol van a legnagyobb szükség segítségre.

De mi történik, ha hirtelen megváltozik a tűz iránya, és máshol kell segíteni? A robotrajoknak ezt a problémát is kell kezelniük, a változásokhoz való gyorsabb alkalmazkodás pont ilyen esetekre megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5116647860
süti beállítások módosítása