Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Méhek helyett robotok poroznak be növényeket

2021. október 08. - ferenck

Az ember természetkárosító tevékenységének, a klímakatasztrófának, a természetes élőhelyek elvesztésének egyik következményeként, egyre kevesebb a növényeket beporzó rovar, például poszméh. Gépek jelenthetik a megoldást, ausztrál és amerikai farmerek az izraeli Arugga Farming startup robotjaival poroztatják be üvegházban termő paradicsomaikat.

A rendszert kifejezetten paradicsomtermesztésre fejlesztették. A növény önmagát porozza be, amikor rovarokkal érintkezik, és az állat szárnycsapásai miatt, ráhullik a por. A kamerákkal és gépilátás-algoritmusokkal felszerelt robotok kerekeken, légkompresszorok által hajtva közlekednek a paradicsom-sorokban, sorok között.

pollen.jpg

Amikor felismernek egy gyümölcstermésre érett növényt, levegővel töltik fel magukat, hogy kiáramoljon belőlük a pollenanyag.

pollen1.jpg

A gépilátás-rendszer többtízezer paradicsomvirág-fényképen tanult. A fotókat több üvegházban, változatos fényviszonyok mellett vették fel. Az üvegházakat építő amerikai AppHarvest tesztelte, és kiderült, hogy a robotok majdnem ugyanolyan hatékonyan porozzák be a növényeket, mint az erre „specializálódott” méhek, és sokkal jobban dolgoznak, mintha kézzel szórjuk szét a port.

pollen0.jpg

A Costa Group Holding ausztrál mezőgazdasági vállalat, tízhektáros területen nemrég tesztelt két robotot. Tervezik, hogy további gépekkel bővítik alkalmazottaik számát, a közeljövőben legalább harminc porzó robottal dolgoznának együtt.

Más cégek szintén alkalmaznak mesterségesintelligencia-alapú robotokat beporzáshoz. Az Edete Precision Technologies mandulával ért el sikereket, a Bumblebee (poszméh) AI pedig avokádót, kivit és kakaót tervez MI-vel beporozni. A Virginia Egyetemen fejlesztett PoszMéh robot málnát, szedret és más bogyókkal fogja ugyanezt tenni.

Ezek a gépek üvegházakon kívül is fontos szerepet játszhatnak, komoly segítséget nyújthatnak mezőgazdáknak. Méheket drága bérelni, növényfertőzéseket terjeszthetnek, egyes bezárkózó területekre, például Ausztráliába tilos az importjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8216659532
süti beállítások módosítása