Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mozgáskorlátozott személyek otthonról működtetnek egy tokiói robotkávézót

2021. október 28. - ferenck

Júniusban különleges kávézó nyílt meg Tokió központi Nihonbashi negyedében. Az egyelőre pilotprojektként működő Dawn Café felszolgálói robotok, a gépeket mozgás- és mentálisan sérült személyek otthonukból irányítják Japánból és külföldről.

A projekt az Ory Laboratórium társalapítója, Kentaro Yoshifuji szellemgyermeke. A humanoid robotokat a laborban építik, jelenleg húszan dolgoznak, egyesek, a torzók asztalon ülnek, mások, az egészalakos szerkezetek felszolgálnak. A kávézóban nincsenek lépcsők, és a sima fatalaj miatt kerekes székes vendégek is kényelmesen érzik magukat a helyszínen.

tokio.jpg

A gépek neve OriHime, van kamerájuk, mikrofonjuk és hangszórójuk, amelyek lehetővé teszik a távolban tartózkodó operátor és a vendég közötti kommunikációt. A robotok állást nehezen találó személyeknek biztosítanak munkalehetőséget. Ötven alkalmazottnak, túlnyomó többségük otthonról dolgozik.

tokio0.jpg

„Felvehetem a rendelését?” – kérdezi a gép, miközben megmutatja az étlapot. A vendégek burgerek, curryk és saláták közül válogathatnak.

Az asztali miniatűr robotokkal beszélgetnek, a három nagyobb az ajtóban fogadja az érkezőket, italokat szolgál fel stb. A bárnál barnakötényes barista robot áll, ő főzi a kávét.

tokio1.jpg

A robotok inkább csak közvetítenek a dolgozók és a vendégek között. Az egyik – szomatikus tünetzavarokkal küzdő – alkalmazott elmondta, hogy sok témáról, például az időjárásról, szülővárosáról, betegségéről beszélgetnek. Örül a munkának, hogy adhat valamit a társadalomnak.

tokio2.jpg

Mások változatos betegségektől szenvednek, többük amiotrófiás laterálszklerózisos, ők például speciális digitális panelen, szemmozgással küldenek jeleket a robotoknak.

A gyerekkorában súlyos egészségügyi problémákkal küszködött Yoshifuji elmondta: régóta gondolkozott az otthonukat betegségek miatt elhagyni képtelen személyek munkalehetőségein, társadalmi kapcsolatain. A kávézót nagyvállalatok támogatják, és közösségi finanszírozással (crowdfunding) is gyűjtöttek hozzá pénzt.

Egyelőre a Dawn Caféra összpontosít, de eszébe jutott, hogy a jövőben a robotok a paralimpiát is változatosabbá tehetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2916666718
süti beállítások módosítása