Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Anyagilag is megéri mesterséges intelligenciával foglalkozni

2021. november 03. - ferenck

Az IDC piackutató cég új felméréséből kiderül: a mesterségesintelligencia-ipar jelene és közeljövője egyaránt rózsás.

Az MI szoftverből, hardverből és szolgáltatásokból befolyó 2021-es globális bevételt 341,8 milliárd dollárra becsülik. A tavalyi 156,5 milliárd duplájáról van szó, és az IDC óvatos prognózisa is minimum 500 milliárdot vár 2024-re.

A tanulmányt interjúk, statisztikák, pénzügyi beszámolók és más adatok alapján készítették. A világ minden régióját reprezentáló, több mint hétszáz mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat vett részt benne.

ai_novekedes.jpg

2022-re 18,8 százalékos iparági növekedést várnak. Az elemzés három általános kategóriával foglalkozik: szoftverrel, hardverrel és szolgáltatásokkal.

A teljes MI-piac bevételeinek 88 százaléka a szoftverekből jön össze. Az alkategóriák közül az MI-platformok a legfontosabbak, ezek generálják a bevételek felét. Az alkalmazások piaca viszont gyorsabban, öt év alatt évi 33,2 százalékkal növekszik.

Az MI-alapú hardver (főként szerverek és tárolók) az iparági eladások csupán öt százalékát teszik ki, ami mit sem változtat azon a tendencián, hogy a szoftver- és a szolgáltatásfrontnál is nagyobb (29,6 százalékos 2021-es) növekedés várható. Az eladások 82 százaléka szerverekhez köthető, a területet pedig olyan mamutcégek uralják, mint például a Dell, a HPE, a Huawei, az IBM, az Inpur és a Lenovo.

A (másik két területtel egymást gyakran átfedő) szolgáltatások tavaly az összeladások 14 százalékát generálták, az IDC évi átlagban 21 százalékos növekedést prognosztizál 2025-ig. (80 százalék kifejezetten IT-szolgáltatás lesz.)

Az IDC legújabb előrejelzése a cég előző, februári és az MIT Technology Reviews anyagához is hasonló következtetéseket von le. Azért fontosak ezek a prognózisok, mert sok más csúcstechnológiához hasonlóan, az MI területén is nehéz különbséget tenni a tényleges növekedési potenciál és a pletykaszintű hype között, és egy ilyen alapos kutatás komoly (és valódi) segítséget nyújthat üzleti vezetőknek, befektetőknek – és természetesen MI-szakembereknek is. Persze a piackutatások is tévedhetnek, bőven akadt már rá példa, de bizakodjunk, hogy az IDC most nem fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3816684618
süti beállítások módosítása