Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A föld alá megy a mesterséges intelligencia

2022. február 02. - ferenck

Egy kaliforniai cég ígéretes fejlesztése alapján, gépilátás-rendszerek ezentúl földalatti csatornákat is képesek megfigyelni, keresni a bomlás és a romlás jeleit.

A SewerAI startup rendszere a mélyben lévő vezetékekről készült videók elemzésével állít fel elsőbbségi sorrendet, hogy melyiket a legfontosabb megjavítani. Osztályozza a hibákat: repedéseket, töréseket, lyukakat, fák gyökereit stb. A videókat a csatornában csúszó-mászó robotok és humán felügyelőik készítik.

undergroundai0.jpg

A rendszert az ezeken a vizsgálatokon felvett százezer videón, kb. hárommillió percnyi mozgóképen gyakoroltatták. Maga a cég tucatnyi amerikai és kanadai ügyféllel, főként városokkal vagy azok megbízottjaival dolgozik együtt. A HK Solutions Groupnak lehetővé teszi havonta közel százezer méter vezeték kivizsgálását és más munkákat is. A korábbi hetek, hónapok helyett egyetlen nap is elég rájuk.

A mesterséges intelligencia egyre több vállalatnak végzi el a „piszkos munkát.”

undergroundai1.jpg

A washingtoni vízszolgáltató DC Water az Intellel és a szintén információtechnológiával foglalkozó Wiproval teljesen automatizált vezetékfelügyelőt fejlesztett. A pennsylvaniai RedZone Robotics autonóm csúszómászó robotjai által felvett videókban azonosítja a hibákat. A vezetékfelügyelő rendszereket gyártó német IBAK az ügyfelek kamerarendszereivel felvett anyagokban található meghibásodásokat osztályozó technológiát fejleszt gőzerővel.

Nagyon fontos megoldásokról van szó, mert hibás vezetékek csőtörést, áradást okozhatnak, fertőző betegségek terjedését gyorsíthatják fel, és szennyezik a vízforrásokat.

Egy 2019-es felmérés alapján az Egyesült Államoknak 129 milliárd dollárt kellene költeni a kárba vesző vízinfrastruktúra modernizálására. Ez a szám 81 milliárddal több a jelenlegi törvények, szabályozás által előírt összegnél, ami igen komoly különbség.

Gépilátás-rendszerek nemcsak a humán felügyelők munkáját segíthetik, hanem – több vezeték átvizsgálásával – a dollárok hatékonyabb felhasználásából is kivehetik a részüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6216775574
süti beállítások módosítása