Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Krumplit süt a robot

2022. február 04. - ferenck

Az infokom-történelem egyik legsikeresebb közösségi finanszírozásával (crowdfunding) ismertté vált – eddig több mint tizenötmillió dollárt „összekalapozott” – kaliforniai Miso Robotics startup bevallott célja az étterem-szektor forradalmasítása, és a „szoftver, mint szolgáltatás” (Software-as-a-Service, SaaS) mintájára, szolgáltatásként használt robotokkal (Robots-as-a-Service, RaaS), intelligens automatizáló megoldásokkal a vendéglátóipart biztonságosabbá, egyszerűbbé és barátságosabbá kívánják tenni.

A cég mesterségesintelligencia-platformja a termelékenységet növelő, a kiadásokat csökkentő és a főzés élményét minden szinten javító gépeket üzemeltet (Flippy 2, CookRight Grill, Flippy Wings stb.). Több vezető márkával működnek együtt, a befektetők száma folyamatosan nő.

miso_1.jpg

Nemrég mutatták be a csúcstermék Flippy új változatát. Flippy 2 tevékenysége a tanuláson és a visszacsatolásokon alapul. Az eredeti robotot Chicagoban alkalmazzák 2020 szeptembere óta, Flippy 2 pedig egy teljes „sütőállomás” munkáját végzi el. Az eredetihez képes több mint kétszer annyi étel-előkészítési feladat kivitelezésére alkalmas, például sültkrumplis kosarakat tölt fel, ürít ki, juttat el rendeltetési helyükre.

Gyorséttermekben köztudottan sok és fárasztó munkát kell végezni, és még a baleset kockázata is fennáll. Flippy 2-vel javul a helyzet, humán kollégái számára jobb a munkakörnyezet, és a konyha kvázi teljes kapacitáson üzemel.

Az első Flippyvel elégedettek az alkalmazói, de a gépnek szinte végig emberi segítségre van szüksége, több munkafolyamatnál kell mellé legalább egy, de inkább két asszisztens.

A fejlesztők sokat tanultak ezekből a kezdetlegességekből, hibákból. Étteremtulajdonosok szerint a jövő egyre ízletesebb kajái részben a robotoknak lesznek köszönhetők. Flippy 2-vel a munkatársaknak lehetőségük van arra, hogy a legegyszerűbb és legkönnyebben automatizálható munkák helyett a komolyabbakra összpontosítsanak.

Flippy 2 gépi látással automatikusan azonosítja a kajákat, hozzájuk nyúl, megfogja és rendeltetési helyükre helyezi őket, szükség szerint süti és főzi ezeket, és vigyáz, hogy ki ne hűljenek. Kollégái kevesebbszer nyúlnak élelmiszerekhez, a rendszer jóval gyorsabb, mint korábban volt.

A robot új designt is kapott, karcsúbb lett, kevesebb teret foglal el, és kevesebb rajta a tisztítandó felület.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1416784506
süti beállítások módosítása