Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia ellenőrzi, van-e fegyver a szurkolóknál

2022. március 01. - ferenck

Mesterséges intelligenciával működő rendszer fogja ellenőrizni meccsek előtt a szurkolókat a Baltimore Orioles baseball-csapat stadionjában. Rendeltetése, hogy megállapítsa, van-e a drukkereknél lőfegyver, kés, esetleg robbanóanyag. A mérkőzések helyszínén hamarosan megkezdődnek a tesztek.

A Hexwave nevű rendszert az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Lincoln Laboratóriumában fejlesztették, és a Liberty Defense Holding biztonsági cég üzemelteti. Testeket szkennel le, és ha potenciális veszélyt észlel, figyelmezteti az őröket. Nincs menekvés előle, mert a ruhába vagy csomagba rejtett fegyvert is látja.

gun0.jpg

Jelenleg óránként ezer személyt képes átvizsgálni. Sokféle anyagon áthatoló mikrohullámokat használ, antennával működik, és a testekről valósidőben készít 3D képet.

A képet gépitanulás-modell értelmezi. Fegyverek mellett veszélytelen tárgyakat, például kulcsokat és pénzérméket is felismer, azaz a szurkolóknak a jelenlegi ellenőrzésekkel ellentétben, nem kell kiüríteniük a zsebüket, táskájukat.

gun_1.jpg

Gyanú esetén a biztonsági őröket nemcsak figyelmezteti, hanem egy kijelzőn fel is vázolja nekik, hogy miről van szó. A tervek szerint idén kezdik el a kereskedelmi forgalmazását. Eddig meccsek helyett müncheni és vancouveri bevásárlóközpontokban tesztelték.

gun1_1.jpg

Egyelőre még kevés, de folyamatosan növekvő számú rendezvényhelyszínen  alkalmaznak mesterséges intelligenciát a biztonság növelésére, illetve a várakozási idő csökkentésére.

Az Omnilert rendszert szintén lőfegyverek felismerésére tanították be – egy videojáték-program szimulációját használva figyel biztonsági kamerával rögzített képeket.

Több amerikai repülőtér szintén gépitanulás-modellekkel hitelesíti utazók személyazonosságát. Gyorsabbak az eddigi megoldásoknál, így a nemzetközi járatokra történő beszállási vagy a határátlépési idő jelentősen csökken, az utasoknak kevesebbet kell várakozniuk, és míg a hagyományos ellenőrzőpontok lassúak, idegesítők és hatékonynak sem nevezhetők, az új technológiák jóval eredményesebbek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3116818898
süti beállítások módosítása