Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A szélvédőn keresztül kukucskál a járművekbe a kémkamera

2022. május 11. - ferenck

A Melbourne-i Acusensus rendszere, a Heads-Up (Fel a fejjel) figyelmezteti a rendőrséget, ha az autóvezetők kockázatos tevékenységet végeznek, például telefonon beszélgetnek, nem kapcsolták be a biztonsági övet, vagy túl gyorsan hajtanak.

A szenzorokkal dolgozó rendszert az út fölé, felüljárókra, táblákra vagy mozgatható szerkezetekre szerelik. Az infravörös flashkamera a szélvédőn keresztül, rossz időben és éjszakai sötétségben is felvesz képeket. A jármű sebességét radar méri.

kamera.jpg

A kamera az összes elhaladó autót lefényképezi, a képet elküldi a számítási felhőbe, ahol modellek elemzik őket, és pontozzák több kockázatos viselkedés valószínűségét. A magas pontszámúakat a rendszer a központi rendőrséghez továbbítja, ott értékelik ki őket, és döntenek: megvádolják-e a sofőröket, vagy sem.

A Heads-Up képes azonosítani azokat az útszakaszokat, ahol a vezetők viselkedése nagyobb valószínűséggel kockázatos, majd értesíti is őket az út, az infrastruktúra, a jogszabályok változásáról.

kamera0.jpg

Új-Dél Wales 2019-ben telepítette a rendszert. Az első két évben hozzájárult a közúti halálesetek 22, a vezetés közbeni mobiltelefon-használat 80 százalékos csökkenéséhez. A cég az utódrendszert fejleszti. Járőröző tiszteket fog közvetlenül riasztani, és lehetővé teszi számukra az elküldött képek szolgálati kocsiba telepített laptopon történő átnézését.

Egy, Missouri államban végzett tizennyolcórás felmérésből kiderült, hogy átlagban napi három és fél karambol történik, a sofőrök 6,5 százaléka mobiltelefonozik vezetés közben, kb. öt százalékuk kockázatos viselkedés jeleit mutatja.

Az utóbbi évek egyik fontos trendje, hogy a mesterséges intelligenciát világviszonylatban is gyakran alkalmazzák a közlekedés biztonságosabbá tételére, és már nemcsak a vezetők megfigyeléséről van szó. 2024-ig európai uniós elvárás minden egyes autótól a szükséges esetben történő automatikus fékezés, a sávban maradás, a sebességellenőrzés, az álmosság és a zavarodottság jegyeinek észlelése a vezetőn. Több kínai városban és Kuala Lumpurban az Alibaba City Brain platformja igyekszik enyhíteni a dugókon. 2017-től egy barcelonai gépilátás-rendszer azonosít bicikliseket, gyalogosokat és más potenciális kockázatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5517821427
süti beállítások módosítása