Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bridzsben is diadalmas a mesterséges intelligencia

2022. május 12. - ferenck

A londoni DeepMind AlphaGo rendszere legendává vált mára, mert évekkel ezelőtt annyira dominálta a go világát. A francia NukkAI startup új rendszere, a NooK hasonló képességeket csillogtat a bridzsben: a közelmúltban nyolc világbajnoknál teljesített jobban. Fontos különbség, hogy míg a go résztvevői minden pillanatban jól láthatják a játék állását, addig a bridzsben a létfontosságú infók titkosak.

A bridzset négyen egy pakli francia kártyával játsszák, jokerek nélkül. Ketten alkotnak csapatot. Mindenkinek kiosztják a lapokat, egy játszma két részből áll. Az első a végkimenetet meghatározó licitálás, a második maga a játék.

bridzs.jpg

A kutatók a második szakaszra összpontosítottak. NooK és humán bajnokok küzdöttek meg korábbi automata bridzsjátékos rendszerekkel. Eddig egyetlen rendszer sem győzött ember ellen.

Minden menetet előre meghatározott licitálás után játszottak le. Az összes versenyzőnek, tízes sorozatokban, ugyanazzal a nyolcszázzal kellett boldogulnia. A fejlesztők nem tették közkinccsé, hogyan működik Nook, de a sajtóbeszámolók és a startup kutatási anyagai alapján ki lehet találni.

Humán szakértők szituációlistával állnak elő, mindet külön modellezik, a modellezésnél többféle változót vesznek figyelembe. A fejlesztők az összeshez négykezes csoportokat alakítottak ki. A kezek a kártyákat ismerő számítógépes megoldó segítségével játszottak, a megoldó ítélte meg a helyzeteket, tudta, hogy ki milyen kártyával fog hibátlanul játszani. Utána betanítottak egy ideghálót, hogy az ellenfél kártyáinak ismerete nélkül másolja a megoldó döntéseit. Így minden egyes szituációra külön modell generálódott. Nook az ideghálót használta az első körökben, megadott szituációkban, majd valószínűségalapú logikai programozásnak köszönhetően mérte fel, hogy a lapjai nyerők vagy sem. Két statisztikát felhasználva döntött, hogy melyik kártyával játsszon.

Nyolcvan játszmából 67-szer jobb eredményt ért el a korábbi rendszerek ellen, mint a humán bajnokok.

Ez önmagában szép és ígéretes, csakhogy a bridzsben a licitálás legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a második szakasz. Ekkor erősítjük meg partnerünket, és tévesztjük meg, vágjuk át az ellenfelet. Tipikus csapatmunka, és ember fortély. Ha az MI ezeket is elsajátítja, akkor lesz esélye, hogy hibátlan bridzsjátékossá váljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2017821431
süti beállítások módosítása