Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia ugyanolyan jól diagnosztizálja a mellrákot, mint a radiológusok

2023. augusztus 15. - ferenck

Radiológusok az 1980-as évektől használnak mesterséges intelligenciát mellrák diagnosztizálására. Az akkori módszert sokan megkérdőjelezték, az MI viszont maradt és addig fejlődött, mígnem 2020-ban a Google egészségügyi csoportja arról számolt be, hogy túlszárnyalta a radiológusokat. A módszerben azonban megint találtak hiányosságokat.

A svéd Lund Egyetem kutatói idén véletlenszerű, kontrollált klinikai tesztet végeztek, hogy eldöntsék: képes-e MI-rendszer a páciensek veszélyeztetése nélkül időt spórolni radiológusoknak. Ez volt az első alkalom, amikor az MI mellrák-diagnosztikai képességeit az orvosi tesztek „aranysztenderdjének” megfelelő mammogramokon vizsgálták.

rakdiagnozis.jpg

Kiderült, hogy az ember plusz gép kiértékelési folyamattal radiológusoknak lényegesen kevesebb időt kell eltölteniük egy-egy beteggel, miközben a biztonsági feltételek is teljesültek.

A kutatásvezetők 80 ezer svéd nőt véletlenszerűen kontroll- és kísérleti csoportra osztottak.

A kontrollcsoport mammogramjait az Európa legtöbb részén bevett gyakorlat szerint, két radiológus manuálisan értékelte ki. A kísérleti csoportét a mellrák felismerésére gyakoroltatott Transpara konvolúciós neurális háló vizsgálta. A röntgenképeket rákkockázat alapján egytől tízig terjedő skálán pontozta, és a legnagyobb kockázatot jelentő pontoknál (nyolc, kilenc, tíz) megjelölte a képet.

A kísérleti csoport pontjait és jeleit humán radiológusok értékelték ki. Egyikük minden egyes képet átnézett, de azokat már ketten, amelyekre a Transpara tíz pontot adott. Végül mindegyik páciensről eldöntötték, hogy visszahívják-e további vizsgálatra, vagy sem, amellyel kiszűrhették a hamis pozitívokat.

Az MI-vel támogatott diagnózisnál minden ezer személyből 6,1-nél fedeztek fel rákot. A szám hasonló volt a kontrollcsoportéhoz, a biztonság viszont valamivel túllépte a megállapított alsó határt. A radiológusok a kontrollcsoport 2, a kísérleti csoport 2,2 százalékát hívták vissza. Mindkét csoportnál 1,5 százalék volt a hamis pozitívok aránya. A szinte teljesen egyező arányokon kívül az is kiderült, hogy MI segítségével, a radiológusok idejük 44,3 százalékát spórolhatják meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5118191927
süti beállítások módosítása