Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk humanoid robotot ígér a Tesla Mesterséges Intelligencia Napjára

2022. június 09. - ferenck

A Tesla mindenható főnöke rendkívül aktív mostanában a Twitteren. Nemrég közölte, hogy a cég Mesterséges Intelligencia (M() Napját augusztusról szeptember 30-ra teszik át, és arról is írt, hogy az ominózus napon a nagyérdemű megláthatja Optimus működő prototípusát.

Optimus egy fejlesztés alatt álló humanoid robot neve. A gép rendeltetése, hogy megszabadítsa az embert az ismétlődő, unalmas és veszélyes munkáktól, amiket általában nem szeretünk csinálni.

tesla0_3.jpg

Először 2021 augusztusában, a Tesla utolsó MI Napján mutatták be, és akkor finoman fogalmazva is megosztotta a szakembereket. Musk bombasztikus kijelentéseiből egyébként is nehéz kihámozni az igazságot. Miután 2022-re beígérte a működő prototípust, robotkosztümbe bújt ember ment fel a színpadra, és nagyon kínos táncot adott elő.

A Tesla története tele van soha meg nem valósult, viszont fantáziadús ötletekkel, például napenergiával működtetett szuper-feltöltő hálózattal, különleges elemcserékkel, robotkígyó-típusú töltőkkel, városok közötti rakétautazással, az egész országból lehívható önvezető autókkal.

Musk kivételes érzékkel tud szalagcímeket generálni – különösen akkor, amikor valamilyen rossz hírről kell elterelni a figyelmet, például hogy a Tesla munkaerő-állomány tíz százalékának elbocsátása lebeg a levegőben, vagy szövetségi szabályozók vizsgálják, megszegte-e a törvényt, amikor kilenc százalékos részesedést vásárolt a Twitterbem (most úgy tűnik, a felvásárlásból semmi nem lesz).

tesla_5.jpg

Cégét még mindig vizsgálják, mert önvezető járművei nekimennek parkoló mentőautóknak. Ezek a járművek ugyanazt a mesterségesintelligencia-szoftvert használják, amit állítólag Optimus is fog.

Ígéreteiből kétségtelenül több megvalósult, autói javarészt működnek, rakétái maguktól landolnak, és többször felhasználhatók. A humanoid robot viszont ugyanolyan nagyotmondásnak tűnik, mint a tíz éven belüli Mars-utazatás.

Az embert bizonyos feladatokban kiváltó robotokat más vállalatok szintén fejlesztenek, viszont ezek inkább kísérletek. Még a leglátványosabb gépeket előállító Boston Dynamics szerkezetei sem tökéletesek, gyakran hibáznak és orra buknak. Atlason például több mint egy évtizedig dolgoztak, és bőven akad még rajta javítanivaló.

Nehezen elképzelhető, hogy a Tesla egy év alatt megvalósítja mindazt, amire a Boston Dynamicsnak tíz sem volt elég.

Amikor Musktól megkérdezték, Optimus prototípusa hasonlítani fog-e a cég texasi gigagyárának idei megnyitó ünnepségén látott géphez, röviden csak annyit válaszolt, hogy nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4717850489
süti beállítások módosítása