Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumszámítógép tankban?

2022. június 17. - ferenck

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma azzal a céllal vásárolt egy kvantumszámítógépet, hogy tanulmányozzák: a technológia „intelligenssé” tehet-e egy tankot, azaz jöhetnek-e hamarosan az „okos tankok”?

Richard Murray, a kvantumszámításokkal foglalkozó Orca vezérigazgatója múlt héten jelentette be az üzletet. A minisztérium azért figyelt fel a gépükre, mert egyes termékeik beférnek szabvány számítógépházakba, és szobahőmérsékleten is működnek.

okos_tank.jpg

„Alkalmas ezekre, és hosszú ideig működőképes. Egyszer talán vadászgépben is lehet. Leginkább azonban nagyobb méretű, a földfelszínen működő platformra összpontosítunk” – nyilatkozta Murray.

Akad azonban egy komoly probléma: nem teljesen világos, hogy egy kvantumszámítógépnek mit kell tennie, mit tud tenni bármilyen katonai felszerelés részeként. Másrészt, az ezirányú kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó tudósoknak be kell bizonyítaniuk, tényleg van-e a technológiának úttörő, alkalmazása a való világban, sőt, lesznek-e egyáltalán ilyen alkalmazások.

okos_tank0.jpg

A szóban forgó gép (amit a hadseregnek leszállítanak) semmi olyat nem csinál, amit egy klasszikus komputer nem tesz meg. Murray szerint inkább kutatási eszközről van szó. Ráadásul a brit hadsereg sok technológiai tevékenységet finanszíroz.

Kvantumszámítógépek eddig nagyon speciális matematikai problémákra igyekeztek választ adni. Eleve felgyorsítják az ilyen típusú problémamegoldást. Az viszont végképp nem világos, hogy ezek az adottságok hogyan alkalmazhatók katonai környezetben.

Az Orca azt szeretné, ha technológiájukkal könnyebb lenne a harctéri kommunikáció, leegyszerűsödne a képfelismerés és a szenzorok kezelése. Hatékonyabb és gyorsabb lehet a döntéshozáshoz nélkülözhetetlen információfeldolgozás, csökkennének a csatatéren kívül elhelyezett, az események helyszínén nem telepíthető processzorokkal történő adatmegosztásból eredő kockázatok.

Egyelőre viszont fogalmunk sincs, hogy kvantumszámítógéppel tényleg okosabbak lesznek-e a brit tankok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6117856193
süti beállítások módosítása