Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Annyira meleg van Texasban, hogy a kriptovaluta-bányászok is leálltak

2022. július 21. - ferenck

Kriptovaluta-bányászok nem sokszor döntenek környezettudatosan, ezért szenzációszámba ment, hogy a múlt héten mégis „zöld módon” viselkedtek – Texas szövetségi államban annyira meleg volt, hogy időszakosan ők is felhagytak tevékenységükkel. Az ok egyszerű, nem akarták túlterhelni a helyi elektromos hálózatot.

Július 11-én, hétfőn a Texasi Elektromos Megbízhatósági Tanács (ERCOT) az energiafogyasztás visszafogására, csökkentésére kérte a szövetségi állam lakosságát, hogy megakadályozzák az áramszüneteket. 40 Celsius-fokot meghaladó, intenzív hőhullámok söpörtek végig Texason, ezért volt szükség önkéntes korlátozásokra.

kripto_2.jpg

A hatóság sajtóközleményben bejelentette, hogy a rekkenő hőséggel nemcsak az energiaigény nőtt rekordszintre, hanem a kánikula egyes újrahasznosítható opcióknak, például a szélenergiának is keresztbe tett.

Mivel a kriptovaluta-bányászati telephelyek Texas teljes energiahasználatának egy százalékát jelentik, a bányászok július 12-én önként abbahagyták áldásosnak nehezen nevezhető tevékenységüket. Ezzel egyrészt az áremelkedést igyekeztek megakadályozni, másrészt eleget tettek az ERCOT kérésének.

kripto0_1.jpg

Döntésük azért dicséretes, mert így a texasiak több energiához férnek hozzá – egyesek egyáltalán hozzáférnek forrásokhoz –, hiszen tragikus következményekkel járna, ha nem. 2015 óta az Egyesült Államokban ugyanis folyamatosan nő a hőséggel, hőhullámokkal kapcsolatos halálozások száma.

Az utóbbi években egyre köztudottabbá vált, hogy a blokklánc (blockchain) technológiák mennyire károsak a környezetre. A bányászat által fogyasztott energia mennyisége brutális, egy nap kisebb országok teljes évi áramhasználatát veri.

Más szempontból a döntés időzítése tökéletes, hiszen a kriptovaluta-piac pár hónapja bukdácsol, például a bitcoin árfolyama drasztikusan csökkent. Ezekben a napokban, hetekben nem csábító opció felcsapni bányásznak. Ugyanakkor mélyen elgondolkodtató, hogy a kriptovaluták kontrollálják egy amerikai szövetségi állam energiahasználatának egy százalékát.

A leállás alatt esetleg a kriptoszektor is újradefiniálhatná magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6717886739
süti beállítások módosítása