Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesintelligencia-kórus és virtuális táncosok kísérték a zenekart egy hongkongi koncerten

2022. július 29. - ferenck

A Hongkongi Baptista Egyetem (HKBU) szimfonikus zenekarának július 14-i gálakoncertjén különleges eseménnyel szórakoztatták a közönséget: 320 tagú mesterségesintelligencia-kórus és több MI-táncos kísérte a humán muzsikusokat. Míg zenéltek, MI-k pörögtek a nagy kivetítőn.

Az egybegyűltek akkor láthatták először a virtuális táncosokat, hallották szintén első alkalommal a gépi énekeseket.

hongkong.jpg

Az MI-k egyetemi projekt részei. A projekt izgalmas problémát igyekszik megoldani: próbáljuk gépi kódra fordítani, hogy mit jelent embernek lenni, és ez alapján a gépek megtanulnak érző lényként viselkedni.

A láthatatlan énekesek Lo Za-yu 1986-os, az akkori Hongkongról szóló „Kelet gyöngye” dalának előadásakor csatlakoztak humán kollégáikhoz. A digitálisan generált hangok Johnny Poon Ming-lun karmester irányításával énekeltek, míg az MI-vel készített háttérvideót a szöveg inspirálta.

hongkong0.jpg

A HKBU MI-kutatói alapvetése, hogy egy gép rendelkezhet saját kreativitással, és nem kell az embert utánoznia. Elképzelésük kapcsolódik a hongkongi kormány tervéhez, hogy a város az art-tech kutatások központjává váljon. A törekvést a városvezetés anyagilag is támogatja, öt év alatt kidolgozandó MI-technológiákkal meg akarják változtatni a kreatív és a kultúra-ipart.

A kórus e terv korai példája.

hongkong1.jpg

Az MI-k tanítása természetesen rengeteg adattal, tanulással történik. Elénekelni egy dalt viszont nem ugyanaz, mint élő fellépésen szerepelni az adott dallal. A karmester ezért mozgását rögzítő ruhát viselt, az „énekesek” pedig olvasták és interpretálták a mozgást, és annak megfelelően hol hangosabban, hol halkabban adták elő az adott részt, tartottak szünetet.

hongkong2.jpg

A virtuális táncosokat hasonló módszerrel dolgozták ki. Testszenzorok adatai alapján dekódolják az emberi mozgást, valamint egy újonnan felfedezett medúza is inspirálta a fejlesztőket. Az MI-k az ellesett humán mozgásokat, a medúza helyváltoztatását és az óceán hullámait (együtt mindhármat) imitálták, és a kutatók ezekből próbálták kihozni a gépi kreativitást.

Amivel az emberiséget is jobban meg lehet majd érteni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3517891501
süti beállítások módosítása