Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligenciával még a gyorséttermek is gyorsabbak lesznek

2022. október 19. - ferenck

Az amerikai gyorsétterem-láncoknál soha nem volt akkora munkaerőhiány, mint most. A szektor aranybánya lehet az élelmiszerek, ételek előkészítését automatizáló startupoknak. Mivel a hatékonyság az egyik legfőbb szempont, sok mesterségesintelligencia-alkalmazás jut fontos szerephez.

Az Egyesült Államok déli államaiban népszerű Checkers lánc 2022 végéig 250 éttermében fog beszédfelismerő rendszert használni. Az MI a rendeléseket hivatott átvenni.

food.jpg

Több étteremben (White Castle, Jack in the Box stb.) a Miso Robotics gépe forgatja meg a hamburgert, süti ki a csirkeszárnyat.

Ugyan nem amerikai példa, de biztos sok helyen fogják követni az izraeli Hyper-Robotics megoldását. A startup pizza-étterme akkora, mint egy szállító konténer. Minden (ételrendelés, sütés-főzés, kaják összecsomagolása) automatizált benne.

food0.jpg

Ha a fogyasztói óhajok előrejelezhetők, a gyorséttermek még gyorsabbá válnak.

Erre jött rá a mexikói ételeket kínáló Chipotle étteremlány, és nyolc kaliforniai helyszínen máris tesztel egy, a keresletet prognosztizáló, az összetevőket monitorozó, a megrendelések korrekt teljesítését garantáló mesterséges intelligenciát.

food1.jpg

Az MI a New Yorki PreciTaste startup fejlesztése. A rendszer éttermek, pékségek és élelmiszergyártók hatékonyságát hivatott növelni.

A rendeléseket előrejelző komponense gépi látást használva becsüli fel a gyalogos- és a járműforgalmat. Múltbeli értékesítési adatokkal kiegészítve, prognosztizálja, hogy milyen menükből mennyit kell előkészíteni. A konyhai személyzet kijelzőn keresztül kapja meg a szükséges infókat.

Az összetevők beszállítását kamerák követik nyomon, és eldöntik, melyek vannak már annyi ideje a „spájzban”, hogy elveszíthetik a frissességüket. Azt is nézik, hogy rendelés után pontosan mik kerülnek a vásárló csomagjába, valóban azok-e, amiket akarunk. Ha valami nem stimmel, a dolgozók hang- és vizuális figyelmeztetést is kapnak.

Más kamerák a behajtó sávot figyelik, hogy mikor van csúcsforgalom. A rendszer szól az alkalmazottaknak, hogy a vezetőket jobb opcióra figyelmeztetve, meg tudják előzni a dugókat.

Az étteremvezetők online műszerfalon ellenőrizhetik a vendéglátóipari egység teljesítményét.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1517957286
süti beállítások módosítása