Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Óriáspatkány segíthet keresési és mentési műveletekben

2022. november 16. - ferenck

A belga nonprofit APOPO különleges módszerrel oldaná meg katasztrófa sújtotta területeken a keresési és mentési műveleteket – másfél kilós hatalmas patkány cipelne egy csúcstechnológiákkal megpakolt miniatűr hátizsákfélét. A zsákot az állatra szerelnék, ő kutakodhatna túlélők után.

A szervezet már gyakoroltatott patkányokat (HeroRATs) és kutyákat. Aknákat kellett felderíteniük, tuberkulózis jelei után nyomoztak. Aztán rájöttek, hogy például a méretük miatt, az előbbiek a kutatási és mentési műveleteknél is hasznosak lehetnek.

A kísérleteknél nem a járványokat terjesztő közönséges rágcsálókat, hanem afrikai óriáspatkányokat teszteltek. Ezek az állatok nemcsak értelmesebbek, hanem tovább is élnek, mint az egyszerűbb rokonaik, és a kutyákhoz hasonlóan idomíthatók. Fogva tartva nyolc-tíz évig elélnek, így a kilenc hónapig, egy évig tartó kiképzés után még hosszú ideig dolgozhatnak veszélyes terepen.

patkany.jpg

Tavaly augusztusban, az APOPO Tréning és Kutatási Központjában, a Sokoine Mezőgazdasági Egyetemen, Tanzániában gyakoroltatták őket.

Katasztrófa-zóna utánzatában kellett embereket lokalizálniuk, a hátizsákban lévő technológiák segítségével pedig valósidőben, vezeték nélkül folytathattak audiovizuális kommunikációt a helyszínről. Arra is kiképezték őket, hogy ha potenciális áldozatot lokalizáltak, meghúzzák a nyakuk köré tekert mikrokapcsolót, és értesítsék a távolban lévő humán személyzetet.

Korlátozott keresési térben megtanulták az alapvető viselkedéssorozatokat: „csapdába” szorult áldozat után kutattak, és a közelébe mentek, majd amikor megtalálták, meghúzták a hátizsákhoz kapcsolódó mellényszerű részre erősített labdát, erre indult be a mikrokapcsoló. Ezt követően visszatértek a kiindulási pontra, ahol akkor kaptak kaját, ha leadták a hangjelzéseket.

A kutatók jelenleg a környezeten dolgoznak, bonyolultabbá teszik, hogy még jobban hasonlítson tényleges katasztrófa utáni terepekhez.

A multifunkcionális hátizsákot az Eindhoveni Műszaki Egyetemen fejlesztették – videokamerát, kétirányú kommunikációra alkalmas mikrofont és hangszórót, valamint az állat tartózkodási helyét nyomon követő eszközt tartalmaz.

Ha a patkányok elég hatékonyak, a kiképzés Törökországban, az ottani GEA kereső és mentőcsoporttal folytatódik. Utána állhatnak munkába.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7117979100
süti beállítások módosítása