Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Virtuálisvalóság-betegség nélküli virtuális valóság

2022. november 18. - ferenck

A Tokiói Városi Egyetem kutatói Segway-eken (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszközökön) közlekedő felhasználók által megosztható távolsági együttműködés-alapú virtuálisvalóság-rendszert fejlesztettek. Nemcsak a látványt, hanem a mozgás közbeni érzeteiket is megoszthatják így egymással.

A kamerákkal és gyorsulásmérőkkel felvértezett felhasználók visszajelezhetnek élményeikről egy távoli, kerekein külön motorokkal felszerelt tolószékben ülő, VR headsettel rendelkező személynek.

vr_sickness.jpg

Az eddigi felmérések alapján a technológia jelentős mértékben csökkenti a VR által kiváltott rosszulléteket (VR sickness), és az eddigieknél jobb élményt kínál a távolsági együttműködés kategóriájába sorolható tevékenységekhez.

A gyorsan fejlődő technológiával lehetővé válik immerzív (a közegbe való alámerülést biztosító) 3D környezetek megtapasztalása és megosztása. Távmunkánál például komoly előny, hogy a máshol tartózkodó felhasználó a többiekkel is megismertetheti a valósidőben látottakat és hallottakat. Képzeljük el, hogy hatalmas raktárban, gyárban, építkezésen van, és valamilyen közlekedési eszközt használ közben. Könnyen bejárhat nagy területeket, miközben munkatársainak hibákat, problémákat mutathat meg.

vr_sickness0.jpg

A „VR-betegség” azonban tönkreteheti az élményt. Ennek az émelyítő, szédüléssel és fejfájással, időnként hányással járó rosszullétnek az oka, hogy a headseten keresztül akkor is mozgást látunk, észlelünk, ha valójában nem mozgunk.

A japán kutatók rendszere azért különleges, mert a mozgás mellett a tényleges észleléseinket, a mozgás érzetét is megoszthatjuk rajta. A szenzorok a vizuális jegyek mellett a jármű gyorsulásáról is részletes infókat szolgáltatnak. Az infók interneten keresztül jutottak el a módosított tolószékben ülő másik felhasználóhoz.

Amikor a Segway-en álló személy felgyorsult, a tolószékes is, tehát valóban nemcsak a látványt, hanem más érzékszervi élményeket is sikerült megosztani vele. A tolószék természetesen nem tette meg ugyanazt a távot, mint a Segway, és amikor az utóbbi nem gyorsult, szép lassan vissza is tért a kiindulási helyzetbe.

A kutatók önkéntesekkel végezték a tesztet. A mozgásérzet hozzáadásával ötvennégy százalékkal csökkent a VR-betegség.

A rendszeren ugyan bőven akad még finomítanivaló, viszont valódi megoldás lehet a virtuálisvalóság-technológia elterjedését hátráltató egyik nagy problémájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4117979110
süti beállítások módosítása