Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Készen állunk a munkahelyi agyszkennelésre?

2022. november 30. - ferenck

Sok főnök szeretné, ha beleláthatna alkalmazottai fejébe. Most viszont úgy tűnik, hogy ez nem sci-fi, hanem tényleg megvalósulhat.

Az utóbbi években több vállalat állt elő „elmeolvasó” technológiákkal, amelyekkel az alkalmazók megfigyelhetik a munkaerőt. Egy izraeli cég, az InnerEye az emberi elmével összekapcsolható, gépi tanulással felerősített headsetet fejlesztett. Elmondásuk alapján az eszköz a gyorsabb munkavégzésben és a döntéshozás bizonytalanságainak leküzdésében segíti a dolgozókat.

A San Franciscói Emotiv startup vezeték nélküli EEG-s (elektroenkefalográfos) headsetje az alkalmazottak mentális állapotát, állapotváltozásait képes hatékonyan követni. Az InnerEye („belső szem”) szerint „embereket és gépeket összekötve, technológiánk a két világ legjavát kombinálja egybe.”   

bossware.jpg

Sokan viszont – nem véletlenül – szkeptikusak ezekkel a megoldásokkal szemben, és joggal beszélnek disztópiáról. A fejlesztőcégek azonban nem törvényenkívüliek, virágzik a piac, a munkaadók egyre komolyabb összegeket kezdenek befektetni az elmefürkésző technikákba.

Az alapképlet ismerős: ilyen eszközökkel jelentősen növelhető a munka hatékonysága. Ha alkalmazásra kerülnek, véletlenül sem az alkalmazottakat figyelik meg, hanem a jólétüket, mentális állapotukat erősítik velük. Technikai értelemben lehet, hogy monitoring folyik, de „értük, és nem ellenük.”, például azért, hogy ne kelljen megerőltetni magukat a gyors döntéshozásban.

Míg az InnerEye a dolgozókat „szuperemberekké” változtatná, addig az Emotiv „csak” a boldogságukra figyel…

bossware1.jpg

„Tisztában vagyunk a technológia disztópikus lehetőségeivel. Éppen ezért tudatosan választjuk ki a partnereinket; csak olyan szervezeteket, amelyek felelősen vezetik be megoldásainkat, és az alkalmazottakat tényleg gazdagítani akarják velük” – jelentette ki Tan Le, az Emotif alapító-vezérigazgatója.

Az alkalmazottakra koncentráló marketingstratégia megkülönbözteti ezeket a technológiákat az alkalmazó megfigyelési lehetőségeit a távmunka által meghatározott világban is növelő termékektől, az úgynevezett bossware-től. A különbség hangsúlyozása viszont valószínűleg csak marketingfogás, mert az adatbányászattal és az elmeolvasó headsetekkel a személyes szféra is eredményesebben monitorozható, mint eddig.

Az Emotiv elmondta, hogy az EEG-adatok kizárólag az alkalmazottakat illetik meg, akik hozzájárulhatnak azok anonimizált formában történő másolásához, megosztásához.

De vajon akarják is ezeket a technikákat, és lehetőségükben áll-e egyáltalán, hogy ne az ilyen megoldások iránt élénken érdeklődő alkalmazók érdeke érvényesüljön?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5817989678
süti beállítások módosítása