Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Figyelnek a hirdetőtáblák

2022. december 05. - ferenck

Az elektronikus jelek elemzése, a gépi látás és a számítási felhő közös nevezőre hozásával a fizikai valóságban is megjelentek az online hirdetőiparban jól ismert gyakorlatok, mint például a reklámok személyre szabása, vagy a fogyasztók pontosabb targetálása.

A közterületen reklámozó cégek arcelemzéssel és személyes adatok felhasználásával igyekeznek elérni, hogy a potenciális nézők – és főként az érdeklődők – valósidőben lássák a hirdetéseket.

hirdetooszlop.jpg

Az intelligens jelekkel, táblákkal foglalkozó francia Quividi rendszere maximum száz arcot elemez egyszerre, azonosít nemet, életkort, hangulatot. Utóbbinál figyelembe veszi, hogy az illető merre néz, és mennyi ideig nézi a hirdetést.

A brit Ocean Outdoor reklámcég bevásárlóközpontokban és angol városok kereskedelmi negyedeiben alkalmazza a Quividi technológiáját. Az Emoji Movie-t promótáló hirdetése például a járókelők arcára kopírozott emojikat mutat. Egy másik az öngyilkosság kockázatára hívja fel a közfigyelmet – s rajta látható szomorú arcú lány mosolyogni kezd, amikor valamelyik járókelő éppen ránéz.

hirdetooszlop0.jpg

A floridai Alfi digitális kijelzőit a közeli személyek nemét és életkorát felbecsülő kamerákkal szerelték fel. Az információkat időjárási és időadatokkal kombinálva, választja ki a megjelenítendő hirdetést. A rendszert két brit bevásárlóközpont, brit és amerikai taxisok és a fuvardíjat az utasok között megosztó szolgáltatók (Lyft, Uber stb.) használják.

A texasi ClearChannel mintegy háromezer brit elektronikus hirdetőtábla és ezerkétszáz buszmegálló reklámjai körüli arcokat elemez. Több táblába beágyazták a német Adsquare fogyasztói csoportokat, például gyorsétterem-rajongókat, organikus ételek iránt érdeklődőket azonosító technológiáját. Utóbbiakat mobiltelefonos adatok (hely, demográfia, érdeklődés) alapján végzi, majd a rendszer eldönti, hogy milyen járókelő-csoportoknak milyen hirdetéseket mutat a tábla.

Ezek a cégek érzékeny területen, nyilvánosság és személyes tér (privacy) határmezsgyéjén egyensúlyoznak, a döntéseket – mikor ki mit lásson – mesterséges intelligencia hozza. Jogvédő szervezetek árgus szemekkel figyelik a tevékenységüket, de a reklámozók többször elmondták, hogy betartják az európai Általános Adatvédelmi Szabályozás (GDPR) követelményeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8617993798
süti beállítások módosítása