Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Arcfelismerés után itt a fülfelismerés

2022. december 16. - ferenck

A Georgia Egyetem kutatásának eredményeként, arc és ujjlenyomat után/helyett hamarosan a fül alapján is azonosíthatnak majd személyeket. A testrész ugyanolyan egyedi, mint a másik kettő, és még az egypetéjű ikreknél is lehetnek különbségek.

A fül az életünk során viszonylag változatlanul maradó kevés emberi testrész egyike. Egyedül a fülcimpa módosulhat szignifikáns mértékben. Ez a tény azt jelenti, hogy az arc- és az ujjlenyomat-felismerés nagyon hasznos technológiai alternatívája lehet.

A felsőoktatási intézmény kutatói által fejlesztett rendszer, a teszten használt adatsor és modell függvényében, akár kilencvenkilenc százalékos pontossággal is képes dolgozni.

fulfelismeres_1.jpg

A szoftver az arcfelismeréshez hasonlóan működik. Ha új telefont veszünk, vagy ujjlenyomattal vagy arccal kell regisztrálnunk, ujj esetében akár többször meg kell ismételni, míg az arcunkat többféle irányba mozgathatjuk, tarthatjuk.

A telefon több képet rögzít a személyről, és (ideiglenesen) tárolja azokat. Bejelentkezéskor, ahogy az „élő” ujjlenyomatot összehasonlítja a tárolttal, ugyanúgy tesz a füllel is.

A technológiával korábban is próbálkoztak már, de talán azért nem terjedt el, mert a másik kettő (és az írisz is) felhasználói szempontból sokkal kényelmesebb.

Nehezebb fülszelfit készíteni.

A szoftver fülfelismerő algoritmussal dolgozik, az értékeli ki a szkeneket, és dönti el, hogy alkalmasak-e az automatizált párosításra. Sokféle fül-adatsoron, változatos fülpozíciókkal gyakoroltatták.

Két különféle adatsoron tesztelték. Az egyiken 97,25, a másikon 75,11 százalékot ért el, míg a korábbi legfejlettebb fülazonosító 58,72 és 45,8 százalékot teljesített.

Zsúfolt képekkel szintén működik. A fejlesztők változatos – torzított, homályosabb, kontrasztosabb, világosabb, „zajosabb” – képeken több modelljüket tesztelték.

A szoftver telefonos azonosítás mellett más biztonsági alkalmazásokban, kameraalapú rendszereknél, például reptereken is használható. Algoritmusát továbbfejlesztik, hogy hőképekkel és sötét környezetben is elboldoguljon, ahol hagyományos kamerákkal nehéz jó fotót készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3018001208
süti beállítások módosítása