Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A web feltalálója megvédené a személyes adatainkat a techóriásoktól

2022. december 28. - ferenck

Hosszú utat tett meg, rengeteg változáson ment keresztül az internet azóta, hogy a web feltalálója, Tim Berners-Lee 1989-ben elkezdte ezirányú kutatásait. Manapság egyre nagyobb a személyes szféra, a privacy védelme iránti igény, és egyre gyakrabban sértik meg azt. A feltaláló szerint itt az ideje, hogy visszaköveteljük a csak minket megillető adatokat.

Berners-Lee és John Bruce vezérigazgató Szilárd Tok, más néven Személyes Online Adattár startupja lehetővé teszi adataink egyetlen központi helyen történő tárolását, és onnan ellenőrizhetjük, hogy kik és milyen alkalmazások férhetnek hozzájuk. Most ugyanezek az adatok szanaszét a világhálón, változatos appokon és honlapokon találhatók.

tim_bernerslee.jpg

A felhasználó néhány szolgáltatótól kaphat Tokot. Ezeket webszolgáltatások, mint például az Amazon hosztolja, de ha rendelkezünk a szükséges technológiai ismeretekkel, akár mi is megtehetjük. Az „ön-hosztolás” azért nagyon vonzó, mert személyes adataink feletti kontrollunk így a legteljesebb.

A tokok nemcsak az állammal és a nagyvállalatokkal, hanem a hackerekkel szemben is védelmet nyújtanak.

„Mindannyian rájövünk, hogy a web értékét a rajta elérhető adatok jelentik. Az új világban, amikor a sajátjainkra vigyázunk, a „nagy silókban” nem maradnak meg, mert azok jövedelmező támadások célpontjai” – jelentette ki Berners-Lee.

Platformjukat, Berners-Lee 2017-ben indult Inrupt technológiáját az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata és Belgium Flandria régiójának kormánya egyaránt teszteli, az utóbbi a tokokat arra próbálja alkalmazni, hogy a lakosság döntse el, miként kívánja használni személyes adatait.

A BBC októberben vezette be a tokokon alapuló kísérleti szolgáltatását, amelyben sok barát egyidőben streamel programot. Amikor a „parti” véget ér, a felhasználó láthatja, milyen adatok generálódtak, például ki milyen programot nézett, ki csatlakozott hozzá, ki törölte, ki szerkesztett rajta. De úgy is dönthet, hogy a BBC használja fel az egészet.

A BBC szerint az adatkezelés radikálisan új megközelítéséről van szó, Berners-Lee pedig a web új iterációjának, a Web 3-nak a születését látja benne.         

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3918009866
süti beállítások módosítása