Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ellenségeket keres az arcfelismerő rendszer

2023. január 20. - ferenck

A 2020-ban alakított Madison Square Garden (MSG) Entertainment szórakoztatóipari holding az Egyesült Államok több városában működtet létesítményeket. A cég mostanában arcfelismerő technológiával igyekszik megakadályozni vélt ellenségeinek bejutását a Madison Square Gardenbe és a Radio City Music Hallba.

A technológiát legalább két alkalommal használták a cég elleni bírósági eljárásokban résztvevő ügyvédi irodáknál dolgozó jogászok kiutasítására.

madison_sg.jpg

November 22-én a Radio City Music Hall őrei, miután az arcfelismerő rendszer azonosította, nem engedték be egy hangversenyre a lánya társaságában megjelenő Kelly Conlon ügyvédet. Conlon személyi sérülés kárvallottját képviseli egy perben az MSG ellen.

Októberben, szintén az arcfelismerőre hagyatkozva, az MSG egyes részvényeseit a vállalat elleni peres eljárásban képviselő Barbara Hart jutott ugyanerre a sorsra a Madison Square Garden bejáratánál.

madison_sg0.jpg

A MSG bejelentette: jogilag egyik eset sem támadható. Bejáratott stratégiájuk, hogy a velük szemben aktív perekben érintett cégek által alkalmazott ügyvédek nem jelenhetnek meg a vállalat szórakoztatóipari létesítményeiben, függetlenül attól, hogy az adott ügyvéd szerepel a pereskedésben, vagy sem.

A beengedés megtagadása azért történhetett meg, mert magáncégek esetében New York nem korlátozza az arcfelismerő technológiák használatát. Az MSG legalább 2018 óta alkalmaz arcfelismerést: a szórakoztatóipari létesítményeinél megjelent személyeket a rendszer fényképes adatbázissal veti össze, és azonosság esetén, felcímkézi a nem kívánatosnak vélteket.

Mielőtt Coulont nem engedték be a Madison Square Gardenbe, egy bíróság kimondta, hogy az MSG jogában áll érvényes jeggyel nem rendelkező személyektől – bárkitől – megtagadni a belépést. A bíróság (nyilván a kezeit mosva) abban már nem foglalt állást, hogy mi van, ha egy „ellenségnek” van jegye.

A magánjog (privacy) megsértésétől félő aktivisták régi aggodalma, hogy az arcfelismeréssel lehetővé válik vállalatok számára egyéneken megtorolni az őket ért valós vagy vélt sérelmeket. Az MSG a technológiát pont erre a célra, feltételezett ellenségeinek kiszűrésére, büntetésére alkalmazza.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9018028238
süti beállítások módosítása