Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Túlélte a világjárványt az alatta kiépített moszkvai megfigyelőrendszer

2023. február 28. - ferenck

Képlékeny, nehezen definiálható a közösség javát és a hatalmi visszaélést szolgáló megfigyelés közötti határ. A Covid-19 világjárvány kitörésekor a gépi látás ezirányú alkalmazása és a kontaktkövetés a pandémia elterjedését voltak hivatottak kordában tartani.

Ugyanezek a technológiák a közegészség helyett kevésbé dicséretes célokat is szolgálhatnak, kormányok pedig nehezen állnak ellen a kísértésnek, már ha egyáltalán ellen akarnak állni. Trend, hogy válság idején hajlamosak kiterjeszteni a hatalmukat, majd a válság elmúltával, marad a kiterjesztett hatalom.

A mesterségesintelligencia-fejlesztő közösség a megfigyelőrendszerek beszerzésére, telepítésére, ellenőrzésére és auditálására vonatkozó szabványok kidolgozásával fontos szerepet játszhat a nem elfogadható alkalmazások korlátozásában, megakadályozásában.

moszkva.jpg

A pandémia alatt bevezetett, hatékonyabb és szélesebb körű megfigyelést végző rendszerek több országban ma ugyanúgy működnek, mint 2020-ban és 2021-ben. Az indiai Hyderabad rendőrei például kisebbségeket zaklattak az eredetileg a maszkviselést figyelő rendszer arcfelismerő technológiájának segítségével.

Az orosz belbiztonság a Covid-19 alatti korlátozások betartatására kiépített rendszerrel az ukrajnai invázió ellen tiltakozókat, ellenzékieket figyel meg manapság.

Moszkva 2020-ban javított megfigyelőrendszerén, hogy azonosíthassák a maszkviselési és az otthonmaradás kötelezettség megszegőit. A 217 ezer kamerából álló rendszer arcfelismerő és rendszámtáblákat olvasó, egészségügyi adatokat követő, mobiltelefonok helyszínét azonosító megoldásokkal bővült. Több vállalat, köztük az Nvidia, a Samsung és az orosz NtechLab MI startup biztosította a technológiákat.

Az OVD-Info emberjogi csoport jelentése alapján 2022-ben a moszkvai rendőrség legalább 141 ellenzéki aktivistát és tüntetőt tartóztatott le a rendszer segítségével. Egy ügyvéd jogi lépéseket indított a megfigyelő technológia ellen, de később, személyes biztonságát féltve, elhagyta Oroszországot.

A rendszert működtető ügynökség nem tartozik felelősséggel a nyilvánosság felé. Egyes önkormányzati vezetők elmondták, hogy nem ők ellenőrzik, és a működését sem értik.

Az orosz kormány tervei között szerepel, hogy más városokban is hasonló rendszereket fognak telepíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr518058322
süti beállítások módosítása