Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A felhasználó vércukorszintjét fogja mérni az Apple okosórája

2023. március 02. - ferenck

A koncepció bizonyítása (proof-of-concept) fázisba lépett az Apple E5 kódnevű – elvileg bizalmi – projektje. Lényege, hogy a cég okosóráját nem invazív vércukorszint-figyelővé alakítják.

A jelenlegi módszerek elég durvák: a legtöbb cukorbeteg ujjbegyéből fájdalmas tűszúrással vesznek vérmintát. Mások változatos tapaszokat használnak, amelyeket rendszeresen helyettesíteni kell. Ezek az eljárások nagyon messze vannak az ideálistól.

apple_1.jpg

Ha az Apple sikerrel jár, diszruptív változásokat indíthat el az egészségügyben, például okosórája cukorbetegek számára kvázi kötelező eszköz lesz, globálisan megerősítve a nagyvállalat pozícióit. Az elképzelés nem új, állítólag maga Steve Jobs vetette fel, több mint tizenkét éve dolgoznak rajta.

Technológiájuk szilíciumalapú fotonikán nyugszik. A rendszer lézerekkel meghatározott hullámhosszú fényt bocsájt ki a bőr alá, ahol a hajszálerekből kiszivárgó folyadékokat szívhat fel a glükóz (szőlőcukor), a sejtek üzemanyaga. A fény úgy verődik vissza a szenzorra, hogy jelzi a glükóz-koncentrációt, majd egy algoritmus meghatározza az adott személy vércukorszintjét.

Az Apple Watch új funkciójában hatalmas a potenciál, viszont nem lesz egyszerű piacra dobni. Nem invaziv vércukorszint-mérő technológiák fejlesztésével hosszú ideje foglalkoznak más vállalatok is, egyikük például a Google. Az almás cégnél mindenesetre bizakodnak, hogy az új funkció valóban eljut az érintettekhez. Optimizmusuk azért figyelemre méltó, mert ezen a területen számtalan startup futott zsákutcába, projektjeik rendre kudarccal zárultak.

Az Apple technológiáját tovább bővítené, és az okosóra, cukorbetegek monitorozása mellett, nem beteg felhasználók vércukorszintjét szintén mérve, előrejelezné, kinél áll fenn a betegség kockázata, figyelmeztetne rá, tehát megelőző eszközként is funkcionálna.

Az órát általában egészségi és wellness eszközként, és kevésbé csuklóra csatolt okostelefonként használják. Az új funkció újabb lépés lesz ebbe az irányba. Ha az Apple (vagy más) terve konkrét alkalmazássá válik, gyorsan és végérvényesen elfelejtjük az ujjbegy fájdalmas szurkálgatását.            

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7418060612
süti beállítások módosítása