Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vírusként terjednek a hangklónok

2023. március 13. - ferenck

Mainstreammé vált az ingyenes mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat nyújtó online platformokkal könnyebbé tett hangklónozás. Szövegek és képek után most már ezek az új hangok is elég meggyőzőek és hozzáférhetőek annyira, hogy mindenféle tartalomgeneráló hatékony eszközként használja őket.

Az ElevenLabs, a Resemble AI, a Respeecher és a Play.ht nemrég indított rövid minta alapján a beszélő hangját klónozó szolgáltatást, és az eredmények sem várattak sokáig magukra.

voice_clones.jpg

YouTube felhasználók az Egyesült Államok négy utolsó elnökének hangját klónozták. Biden, Trump, Obama és az ifjabbik Bush kártyáról, a Minecraftról és Pokemonról vitáztak, a videót többszázezren nézték meg.

A Twitch chat-csatornán folyamatosan streamelt, egyelőre alig húszezer felhasználó által követett fiktív beszélgetőműsornak, az Athene AI Show-nak a nézők elküldhetik interjúkérdéseiket, hírességek vagy fiktív személyek klónozott hangja válaszol rájuk. A műsor házigazdája, az MI által generált beszélgetés vezetője az Athene nevű képzelt internetes személyiség.

voice_clones0.jpg

A Spotify AI DJ-je személyre szabott lejátszási listákat hoz létre a felhasználóknak, a kommentárok Xavier Jernigan, a vállalat kulturális partnerségekért felelős vezetőjének klónozott hangján hallhatók. A szintetikus hangot a tavaly felvásárolt Sonantic AI készíti, az írott anyagot az OpenAI egyik meg nem nevezett modellje alakítja szöveggé.

David Guetta francia DJ Eminem stílusában és hangján készült számrészletet játszott le egy fellépésen.

A hangklónozás demokratizálódása azonban bűnözők és csínytevők előtt is megnyitotta a kapukat.

Rokonok hangját klónozó csalók több esetben szedtek ki pénzt áldozataikból. A Vice egyik riportere az ElevenLabs technológiájával saját hangját klónozta le, és a hang elég meggyőzőnek bizonyult ahhoz, hogy hozzáférjen a bankszámlájához. Szintén az ElevenLabs megoldásával 4Chan felhasználók hírességek hangján előadott gyűlöletbeszédet generáltak.

Az ElevenLabs felhasználók identitásának ellenőrzésével, klónok azonosításával és a szolgáltatással visszaélő csomó fiók törlésével reagált a kamuhangokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr818069478
süti beállítások módosítása