Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Microsoft megszünteti etikai csoportját

2023. március 28. - ferenck

A felelős mesterséges intelligencia kérdése ugyanolyan fontos, mint bármikor volt. A generatív MI-t körbelengő mostani aranyláz azonban a legújabb fejlesztésekkel megvalósítható még nagyobb profitra, és nem az esetleges morális problémák megoldására ösztönzi a vállalatokat. Felgyorsítják a modellek előállítását, hasznosítását.

Pedig etikai felülvizsgálatuk elkerülhetetlen, legalábbis többek szerint annak kéne lennie. Ugyanakkor az új fejlesztések komoly értékeket teremtenek, és a vállalatoknak meg kell találniuk a potenciális előnyök és kockázatok minél kezelhetőbb arányát. Az MI jelenállása szerint úgy tűnik, hogy a konkrét előnyök sokkal nagyobbak, mint a lehetséges károk.

microsoft_3.jpg

Ezzel a kérdéssel cseng össze, hogy a Microsoft március hatodikán feloszlatta a Kogníció részleghez tartozó Etika és Társadalom csoportját. A morális szabályokat és elveket megfogalmazó Felelős MI hivatal azonban megmaradt.

Az Etika és Társadalom csapatnak biztosítania kellett MI-termékek és szolgáltatások a Microsoft alapelvei szerinti alkalmazását. A csúcson, 2020-ban harminc személyből állt, köztük mérnökökkel, tervezőkkel és filozófusokkal.

A közben eltelt időszakban MI-termékek gyártása lett a prioritás, és a csoport egyre karcsúsodott, feloszlatáskor már csak heten voltak, ilyen kevesen viszont a feladataikat is alig tudták elvégezni.

Másrészt, más csoportok gyakran meg sem hallgatták a visszajelzéseiket – mondta el névtelenül az egyik volt tag. Például figyelmeztették az OpenAI DALL-E-2-jén alapuló Bing Képalkotót (szövegből képet generáló rendszert), hogy káros hatással lehet művészek bevételeire, és negatív sajtóvisszhangra számíthatnak. A Microsoft a javaslatok figyelembe vétele, a bennük leírt kockázatcsökkentő stratégiák implementálása nélkül indította el a modellt.

A redmondi mamutcég nincs egyedül, mert más techóriások, például a Google is változtatott MI-politikáján. Még 2021-ben átalakították a felelős mesterséges intelligenciával foglalkozó csoportjukat, és egy szoftvermérnököt neveztek ki vezetőnek. Két prominens etikakutató rögtön távozott is.

Márciusban az OpenAI a modell architektúrájára, adatsorára vonatkozó információ szolgáltatása nélkül engedett hozzáférést a GPT-4-hoz. Az alapításkor még a nyitottság volt a vállalat egyik alapelve, viszont ma már úgy vélik, hogy az MI nyílt forrásúvá tétele nem lenne bölcs lépés, ami mindenki számára teljesen egyértelmű.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2918080274
süti beállítások módosítása