Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója a mesterséges intelligencia jövőjéről

2023. április 13. - ferenck

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója jól ismeri az általános mesterséges intelligencia (artificial general intelligence, AGI) elméletét, azt a hipotetikus jövőbeli időpontot, amikor egy gép bármilyen intellektuális feladatot, köztük empátiát, kreativitást és fizikai ügyességet igénylőket is emberi szinten képes végrehajtani.

A vezérigazgató vegyes érzésekkel tekint az MI jövőjére: át fogja alakítani a társadalmat, és egy kicsit fél ettől, de szerinte mindenkinek jó, ha ők, a ChatGPT és a GPT-4 mögötti vállalat tart a jövőtől. A mesterséges intelligenciát ugyanakkor „az ember által feltalált legnagyszerűbb technológiának” tartja.

openai_5.jpg

Elmondta, hogy a szabályozóknak és a társadalomnak is érintettnek kell lenniük a fejlesztéseikben, mert a visszajelzések segítenek a lehetséges negatív következmények elkerülésénél. Egyébként folyamatos kapcsolatban áll kormányhivatalnokokkal, és a sokak szerint az „AGI-től egy lépés” GPT-4-t sem tartja tökéletesnek.

„Főként a modellek nagyléptékű dezinformációra való használata nyugtalanít. És mivel egyre jobbak számítógépes kódok írásában, cybertámodások során is alkalmazhatják őket” – nyilatkozta. Azzal a sci-fi toposszal viszont nem ért egyet, hogy az MI-nek nincs szüksége emberre, a modellek maguktól hoznak döntéseket, és világuralomra törnek.

openai0_2.jpg

„Mindig várnak valakire az input miatt. Az MI egy eszköz, ami nagyon is emberi ellenőrzés alatt van” – mondta. 

Reméli, hogy sikeresen fejlesztenek a napi rutinba, a gazdaságba többféleképpen integrálható, az emberi tevékenységet erősítő, egyre hatékonyabb rendszereket. Viszont nagyon nem mindegy, ki kontrollálja az MI-t, mert a biztonsági kereteket mindenkinek be kell tartania. A társadalomnak azonban korlátozott ideje van arra, hogy miként reagáljon az MI-re, hogyan szabályozza, kezelje – nyilatkozta Altman Vlagyimir Putyin 2017-es megállapítása kapcsán – az orosz elnök szerint „aki vezet az MI-versenyben, valószínűleg uralni fogja a világot.”

A sokat kritizált „hallucináció problémára” is figyelmeztet: „a modell magabiztosan tényként állít be teljes egészében kitalált dolgokat.” GPT-4 ezen a területen hatékonyabb, jobban következtet GPT-3,5-nél. Tényadatbázis helyett fontosabb a következtetőmotor, Altman ezt az irányt tartja követendőnek.

Az automatizáció és az MI miatti majdani munkahely-vesztések szintén aggasztják, de bízik a „határtalan” emberi kreativitásban, hogy sikerül új állásokat létrehoznunk.

ChatGPT-re tekintsünk „másodpilótaként” – összegez higgadtan a vezérigazgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7418097730
süti beállítások módosítása