Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mi történt az OpenAI-nál?

2023. december 04. - ferenck

A jelenlegi mesterségesintelligencia-kutatásfejlesztés egyik, ha nem a leginnovatívabb vállalata, az OpenAI öt nap leforgása alatt előbb kirúgta, majd visszaültette székébe a vezérigazgató Sam Altmant.

Az MI gyors fejlődésének és a szabályozásra vonatkozó álláspontok közti különbségek elmélyülésének idején a cégnél tapasztalt káosz egyértelműen jelzi az irányvonallal, küldetéssel egyetértő, erős vállalatvezetés és a tapasztalt igazgatótanács fontosságát. Nagyon szokatlan vezetők kirúgása az utód előzetes kijelölése, kulcsbefektetőkkel történő egyeztetés, a piac változásokra való felkészítése nélkül – márpedig most ez történt.

openai_altman_1.jpg

A káosz versenyelőnyhöz juttatja a riválisokat, és az ominózus öt nap alatt az OpenAI-tól függő többezer vállalkozást fenyegetett. Altman visszatérése a stabilitást is visszahozta, de ennek ellenére sok a megválaszolatlan kérdés.

A történtek egyáltalán nem voltak szokványosak. Gyakran előfordul, hogy startup-alapítók útjai szétválnak, az igazgatótanács puccsa sem ismeretlen jelenség, de ettől még negatív hatással lehetnek az adott startuptól függő vállalkozásokra.

openai_altman0_1.jpg

Az OpenAI esetében ez hatványozottan érvényes: alkalmazottai elképesztő munkát végeztek az MI fellendítéséért, többszáz millió ügyfelet szolgálnak ki, tehát fontos, hogy megmaradjon a lelkesedés, és a munkájukra összpontosítsanak. Ha a bizonytalanság, a káosz eluralkodik, törvényszerűen nehezebb az összpontosítás, kevésbé hatékony a munka. A ChatGPT 2022. november 30-án indult világhódító útjára, az OpenAI pedig rengeteg mindenen átesett az eltelt egy év alatt.

Andrew Ng gépitanulás-szakértő pozitívumokat és negatívumokat egyaránt lát az eseményláncolatban.

A csapat összetartása, ahogy kiálltak a kirúgott CEO mellett másokra is inspiráló hatással lehet, a közös munka hatékonyságát is növelheti. Egyes médiumok pedig a mai világban szokatlan módon, jól felmérték a történteket, ami azt is jelenti, hogy a jövőben a média még jobban odafigyel az óriássá nőtt startupra.

Az OpenAI új igazgatótanácsában olyan rutinos harcosok ülnek, mint a Twitter eladásában segédkező Bret Taylor és a korábbi pénzügyminiszter, Harvard-elnök Larry Summers. A vállalat lobbicsapata már eddig is eredményes volt (például az MI szabályozásáról szóló tárgyalásokon), Summers tapasztalataiból tanulva pedig még jobban érvényesíthetik érdekeiket.

Negatívum, hogy már több vállalat keresi az OpenAI API-jának (alkalmazásprogramozói felületének) az alternatíváit. A gyors megoldással, Altman visszavételével ugyan csökkent a károk mértéke, a történteket viszont senki nem felejtette el.

A szokatlan profit-nonprofit vállalati szerkezet kudarca is szembeötlő. A befektetők bizonytalanabbak új szerkezetű szervezetek finanszírozásában. Ha egy cég elégedett a CEO-val, akkor jó az irányítás, ha viszont az alkalmazottak a kirúgott CEO mellé állnak, valami nem stimmel a vezetésben. Az OpenAI korábbi vezetősége nem egyértelmű okok miatt Altman kirúgásával a vállalat alapértékeivel ment szembe, az újnak nagyon másként kell viselkednie, gördülékenyen kell irányítania a céget.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7718272311
süti beállítások módosítása