Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Svéd kutatók a vegyészetben alkalmaznak kvantumszámítógépet

2023. április 26. - ferenck

Más területekhez hasonlóan, a vegyészetben is komolyak a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos elvárások. Bizakodnak, hogy forradalmian új lehetőségeket biztosítanak kémiai folyamatok szimulálásához. Ha így lesz, gyógyszerfejlesztéstől új anyagok kikísérletezéséig, a technológia óriási hatást gyakorolhat az egész szakterületre.

A svéd Chalmers Egyetem kutatói a felsőoktatási intézmény Mikrotechnológia és Nanotudomány Tanszékén épített kvantumprocesszorral végeztek vegyi számításokat. A zaj által kiváltott hibák kezelésére úgynevezett referenciaállapot-hibacsökkentés (referemce-state error mitigation, REM) módszert alkalmazták. A korrekcióhoz kvantumkomputer mellett hagyományos számítógépet is használtak, ami jelenleg bevett gyakorlat.

sved_kvantum.jpg

Az REM úgy veszi figyelembe egy molekula referenciaállapotát, hogy mindkét számítógéptípuson leírja, majd megoldja a problémát. Utána összehasonlítja az eredményeket, és az összehasonlítás alapján becsüli meg a zaj miatt keletkezett hibamennyiséget. Az eredeti problémát végül a kvantumprocesszoron (azt lefuttatva) oldja meg. Összességében, sikeresen minimalizálták a hibaszámot.

A hardver tényleges működését, az esetleges továbbfejlesztések szükségességét csak valódi kvantumalgoritmusokat használva tudják megállapítani. Úgy tűnik, hogy a kémia lehet a kvantumszámítógép egyik első gyakorlati alkalmazási területe – vélik a Mikrotechnológia és Nanotudomány Tanszék szakemberei. 

A kutatók az REM és a felsőoktatási intézmény öt kvantumbites (qubites) Särimner kvantumprocesszorának adatait összekombinálva, számolták ki egyes molekulák, például a hidrogén és a színtelen lítium-hidrid vegyület belső energiaállapotát. (Särimner egy disznó az északi mitológiában, akit minden nap levágnak és megesznek, de mindig újjászületik.)

A Särimner öt qubites első változatát közben huszonöt qubitessel helyettesítették. A Wallenberg Kvantumtechnológia Központ (WACQT) célja száz qubites kvantumszámítógép, amellyel már megoldhatnának a legjobb hagyományos szuperkomputerekkel megoldhatatlan problémákat.

„Munkánkkal bebizonyítottuk, hogy módszerünkkel javítható a kvantumkémiai számítások minősége” – jelentette ki Said Rahm, az egyik kutató.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1318110798
süti beállítások módosítása