Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Japán robotikusok Doctor Octopus kezeket fejlesztettek

2023. május 18. - ferenck

Doctor Octopus (magyarul polip) a Marvel-képregények egyik legismertebb alakja. A rendkívül intelligens, de szűklátókörű, őrült tudós teste hátuljából kinyúló, polipcsápokra emlékeztető, négy erős és tartós végtaggal rendelkezik, amelyek egy laborbalesetet követően összenőttek a testével. Utána bűnözővé és a szuperhős Pókember egyik, ha nem a legnagyobb ellenségévé vált. A népszerű karakter a populáris kultúra egyik ikonja, több médiaadaptációban – játék- és animációs filmekben, tévésorozatokban, videojátékokban – szerepelt.

A japán Jizai robotfejlesztő cég fura robotvégtag-konstrukciót talált ki, amelyet kicsit prózaian Karoknak neveztek el. Ám a névnél sokkal fontosabb, hogy viselőjét a legendás Marvel-karakterhez hasonló karkészlettel gazdagítja.

doctor_octopus.jpg

A robotizált végtag promóciós videójában két személy klasszikus zenére táncolva tart bemutatót, miközben a mesterséges végtagok az emberi karok mozgását utánozzák.

A fejlesztés nagyon látványos és magával ragadó, viszont visszalépés a hagyományosabb, de funkcionális cyborg-kiegészítőkhöz képest. Azokat konkrét céllal, a korlátozott mobilitás valamilyen szintű helyreállításáért hozzák létre, míg a Karoknak – ellentétben sok más robotizált karral vagy exoskeletonnal – nincs ilyen funkciójuk.

doctor_octopus0.jpg

De nem is arra a látszólag egyszerű, a valóságban azonban annál összetettebb feladatra találták ki, hogy megfogjon, megmarkoljon tárgyakat. Rendeltetése absztraktabb – fejlesztői szerint viselői közötti közösségi interakciókat, digitális cyborgok és cyborg-társadalmak érintkezési lehetőségeit hivatottak előmozdítani.

A robotikusokat Doctor Octopuson kívül a Nobel-díjas japán író, Kavabata Jaszunari (1899-1972) egyik novellája ihlette meg, amelyben egy lány úgy dönt, hogy egy éjszakára kölcsönadja udvarlójának az egyik karját. Elmondták, hogy ami akkor színtiszta fikció volt, ma már megvalósítható, a technológia adott hozzá. Testük pontosan érzékelte a robotkarok jelenlétét, eltávolítását, számuk csökkentését.

Még nem tartunk Pókember őrült ellenfelénél, tudósok viszont komolyan vizsgálják az emberi test kiterjesztésének, kapacitásnövelésének a lehetőségeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr218123182
süti beállítások módosítása