Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

3D számítógépes grafikával elkészítették Tutanhamon fáraó arcát

2023. június 15. - ferenck

Új 3D modellező technikákkal nemzetközi kutatócsoport elkészítette a Krisztus előtt kb. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon egyiptomi fáraó koponyájának és lágyszöveteinek a rekonstrukcióját. A rekonstrukció nyilvánosságra hozott adatok és az egyiptológiai irodalom miatt valósulhatott meg. 

Az egyik legismertebb egyiptomi uralkodó végső nyugvóhelye volt az első háborítatlan állapotban megtalált fáraósír. Nyolc-kilenc éves korától mintegy tíz évig uralkodott, az ország történetének egyik legmozgalmasabb, legeseménydúsabb időszakában került trónra.

tutanhamon.jpg

Eredetileg Tutanhatonnak, „Aton élő képmásának” hívták, feltételezett apja, a reformer Ehnaton uralkodásának tizenegyedik évében születhetett. Ehnaton számolta fel a politeizmust, és vezette be a Napisten/napkorong, Aton kultuszát, sokak szerint a monoteizmus egy korai formáját. Egyiptom összes hagyományos istenének imádatát betiltotta.

Az új vallás rövid ideig maradt meg, Tutanhamon utolsó éveire a politeizmust teljesen visszaállították, az uralkodó nevének megváltoztatása, az Aton helyetti Amon a régi istenekhez való visszatérést jelentette.

Tutanhamon pontos külsejéről nem maradt fenn bizonyíték, a rekonstrukcióval viszont többen megpróbálkoztak.

tutanhamon0.jpg

Az első 1983-ban Pat Gatliff törvényszéki művész munkája volt. A fáraó arcát az arról készített röntgenfelvételek alapján alkotott gipszkoponyát használva, rekonstruálta.

A másodikra 2005-ben került sor, ekkor három, egymással összehangolt csapat különböző alkotásait mutatta be az egyiptomi állam. Egy egyiptomi és egy francia csapat tisztában volt a fáraó identitásával, a harmadik, amerikai nem. Az egyiptomiak 3D számítógépes modellezést, a franciák az antropológiai szobrokat készítő Elisabeth Daynes szakértelmét használták, míg az amerikaiak törvényszéki szobrászra hagyatkoztak.

tutanhamon1.jpg

A szobrok az apró különbségek ellenére nagyon hasonlítottak egymásra, és Ehnaton első feleségére, Nofertitire is – nem ő, hanem a jelenlegi feltételezések szerint valószínűleg Ehnaton egyik lánytestvére volt Tutanhamon anyja.

A harmadik rekonstrukció 2022-es. Christian Corbet szobrász tomografikus szkenek alapján készítette el az arc, majd a kutatási eredmények, a szkenek és más adatok felhasználásával a koponya rekonstrukcióját, ezekből pedig úgynevezett 3D-s arc-megközelítést hoztak létre.

Megállapították, hogy a fiatal uralkodónak, valószínűleg genetikai okok miatt, szokatlanul nagyméretű agya volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4218145758
süti beállítások módosítása