Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia menti meg a méheket

2023. augusztus 24. - ferenck

A mezőgazdaság fejlődésével egyre fontosabb a fenntartható megoldások és az erőforrások hatékony felhasználása. A fejlődés egyik kritikus aspektusa az élelmiszer-növény termelés közel hetvenöt százalékának előállítását biztosító beporzás.

A BeeHero, izraeli agrotechnológiai vállalat, ismerve a méhek tevékenységének jelentőségét, Beporzás Betekintési Platform néven kínál megoldást: a platform a helyszíni szenzortechnológiát (lésd a képen) fejlett adatelemzéssel és mesterséges intelligenciával hozza közös nevezőre. A beporzás folyamatos megfigyelésével a tevékenység hatékonyabb lesz, növeli a terméshozamot.

mehek.jpg

A platform kaptárban elhelyezett, szabadalmaztatott érzékelőkön alapul. Az érzékelők helyszíni telepítésével, a cég valósidőben nyomon követi több növény beporzását.

Az új technológiával jelentősen bővül a BeeHero méhek viselkedésére vonatkozó hatalmas, a világ legnagyobb adatkészlete, amelyet kétszázezernél több kaptárból szedtek össze.                

A történelem során „fekete dobozként” funkcionált beporzást a modern mezőgazdaság és a jövőbeli élelmiszerellátás alapjának tartják. Ezt a fekete dobozt igyekeznek átláthatóvá tenni, és most már nemcsak kaptáron belüli, hanem azon kívüli adatokat is felhasználnak hozzá.

A platformmal a mezőgazdák fontos információkhoz jutnak a méhek aktuális tevékenységéről a földeken. Az infókból levont következtetések hatása nagyon pozitív.

A helyszíni szenzorok ugyanis kritikus adatokat gyűjtenek méhekről, tevékenységükről, virágokról, környezeti viszonyokról. A technológia paradigmaváltás: korábban manuálisan igyekeztek összeszedni ezeket az adatokat. Hatékonyságban, pontosságban ég és föld a különbség.

A mesterséges intelligenciával elemzett adatok segítik a döntéshozást. Mobil interfészen könnyen hozzáférhetők, a platform tényleg hatékony eszköz mezőgazdák kezében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9518198829
süti beállítások módosítása