Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia segíti a dél-indiai chilitermesztőket

2024. február 15. - ferenck

A mesterséges intelligencia által irányított mezőgazdaság ígérete mindenhol vonzza a befektetőket. A Microsoft tavaly nyílt forrásúvá tett MI-eszközeivel ellenőriznek képeket és szenzorok adatait, hogy valósidőben állapítsák meg a talaj feltételeit, a következő napokra előrejelezzék a hőmérsékletet, csapadékot, a föld nedvességtartalmát.

A dél-indiai Telangána szövetségi állam, a Digitális Zöld (Digital Green) mezőgazdasági szervezettel összefogva, MI-eszközöket bocsátott chilitermelő mezőgazdák rendelkezésére. A Saagu Baagu program eredetileg hétezer kisebb termesztőt érintett, a technológiákat pedig több helyi cég fejlesztette.

india_1.jpg

A Digital Green a nyílt forrású megoldásokon dolgozó Gillic-kel közösen WhatsApp chatbotot fejlesztett. A bot telugu nyelven beszél, naponta figyelmeztetést küld a gazdáknak, a termés érettségi szintjének megfelelő ajánlásokat is megfogalmaz.

A Krishi Tantra agritech vállalkozás helyi talajtesztelő központokat létesített. A központok lánccá állnak össze. A farmerek gépi tanulással felszerelt eszközökkel tesztelnek taslajmintákat; a föld savasságát, tápértékek-szintjét és más jellemzőket vizsgálnak vele. Míg a hagyományos tesztelés és az eredmények postázása között hetek telnek el, addig az új technológiát használva, kevesebb, mint egy óra alatt megkapják a választ.

india0_1.jpg

Az AgNext gépilátás-rendszere terepen felbecsüli a chilik minőségét, kimutatja a talaj hibáit, tulajdonságokat (szín, forma, méret stb.) becsül meg, csökkenti a veszteségeket, hozzájárul a chili árának emelkedéséhez.

A pilotprogram másfél évig, tehát három mezőgazdasági ciklusig tartott. A résztvevők 21 százalékkal több növényt termesztettek, kilenc százalékkal kevesebb rovarirtószert, öt százalékkal kevesebb trágyát használtak. A jobb minőségű betakarított termékekkel, nyolc százalékkal növelték a bevételeket.

Telangána kormánya ötszázezer gazdára és több növényre (csicseriborsóra, gyapotra, földimogyoróra, rizsre és kurkumára) terjesztette ki a programot.

Mivel a gazdák és családjaik nagy része az általuk megtermelt és eladott növényekből él, különösen kiszolgáltatottak a piac alakulásának és az éghajlatváltozásnak.

Sem Indiában, sem a világon nincsenek egyedül. A Saagu Baagu és a hasonló programok az egész bolygón segíthetik a kisgazdákat.        

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9218317991
süti beállítások módosítása