Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mozgásrögzítéssel követett madár- és rovarrajok

2023. szeptember 20. - ferenck

A negyed kosárlabda-pályányi „okos pajta” (Smart Barn) a német Max Planck Állatviselkedés Intézet projektje, laboratóriummá átalakított istálló, ahol mozgásrögzítő kamerák teljes madár- és rovarrajok tevékenységét követik nyomon. Inkább emlékeztet egy hollywoodi stúdióra, mint egy pajtára, istállóra, bár etetőállomás is üzemel a helyszínen.

Harminc infravörös kamera az állatok testére rögzített akár ötszáz markert is képes figyelni. A hangokat harminc mikrofon veszi fel, és meg tudják határozni a madarak, rovarok pontos helyét. A környezet precíziós és kontrollálható, viszont a tér van akkora, hogy elegendő mennyiségű állat mozogjon, folytasson interakciókat, mint a természetben – nyilatkozta az ELTE-MTA Lendület Csoportos Viselkedés Kutatócsoport tudományos munkatára Nagy Máté, a Max Planck Intézet akkori kutatója.

swarms.jpg

A labor az állatok markerek nélküli nyomon követésére szintén alkalmas. Hat videokamerát és mesterségesintelligencia-alapú gépilátás-szoftvert használnak hozzá.

Házigalambokkal, seregélyekkel és a rovarok osztályába, azon belül a lepkék rendjébe tartozó afrikai halálfejű sólyommolyokkal (acherontia atriopos) végzett kísérletekben valamennyi állat valósidejű tartózkodási helyét és testtartását figyelték mozgáskövető markerekkel, vagy a követőket tartalmazó apró „hátizsákokat” tettek rájuk.

swarms0.jpg

Egy alkalommal a galambok tekintetét tanulmányozták, hogy kiderüljön: figyelmük mikor vált a táplálékról az esetleges ragadozóveszélyre. Máskor seregélyek étkezési idejének összehangolását figyelték férgek keresése közben. Az állatok azonban túl kreatívnak bizonyultak, mert tönkretették a markereket…

Az ilyen beltéri laborok lehetővé teszik a ragadozó és a zsákmány interakcióinak, vezető irányította állatcsoportok viselkedésének, kooperációjuk és kommunikációjuk közeli megfigyelését. Nagy távolságra történő vándorlás, nagyléptékű mozgások tanulmányozásához viszont kicsi ez a tér.

A laboratóriumi kísérletek méretesebb létesítmény felépítésére inspirálták a kutatókat, ahol tízezer marker nélküli rajzó sáskát figyeltek. A viselkedésre vonatkozó adatokon MI-rendszert szabadban élő galambok marker nélküli követésére tanították be.

A 3D mozgásrögzítés tökéletes technológia rajok belülről, és nem a széleken lévő egyedeken keresztüli tanulmányozására. Az adatokból sokat megtudunk arról, hogy az egyedek hogyan járulnak hozzá csoportok alakulásához, összetartásukhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7918210253
süti beállítások módosítása