Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

3D nyomtatás kávéval

2023. október 02. - ferenck

A kávé sok célra használható, legutóbb például kiderítették, hogy csökkenthető vele a 3D nyomtatás közben termelődő – más gyártótechnológiákkal összehasonlítva, egyébként is nagyon kevés – hulladék.

A Boulderi Colorado Egyetem (CU Boulder) és a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói ebből az alapvetésből kiindulva, 3D nyomtatási módszert dolgoztak ki, hogy kávézaccból, vízből és néhány más fenntartható anyagból álló pasztából sokféle tárgyat készítsenek.

kave.jpg

A technológia elég egyszerű, néhány változtatással a legolcsóbb, átlagfogyasztói szintű 3D printerekkel működik. Ékszert, cserepet és kávéscsészét nyomtattak már kávézaccból.

A munkát vezető Michael Rivera (CU Boulder) küldetésének tekinti a 3D nyomtatás fenntarthatóságának növelését. Művészeknek, tervezőknek és mérnököknek kíván segíteni, hogy prototípusaiknak és végső nyomataiknak semmiféle környezeti lábnyoma ne legyen.

kave0_1.jpg

CMU-s diákként, dolgozott pittsburghi kávézókban, ahol egyrészt látta, hogy a kávézaccot komposztálásra használják, másrészt azt is, hogy a Covid-19 alatt semmire, és így a hulladék egyre csak halmozódott. A tulajdonosok nem tudták, mit tegyenek vele, ezért a legegyszerűbb megoldást választották: kidobták.

Rivera 2022-től dolgozik a coloradói felsőoktatási intézményben, és hamar rájött, mit kell tennie.

A legtöbb 3D nyomtatóhoz hőre lágyuló műanyagból álló nyomtatószálat, főként politej-alapú PLA-t használnak. Az anyag elvileg komposztálható, gyakorlatilag viszont csak egy része az, és ha egyszer a földbe kerül, nagyon sokára bomlik le. Kávézaccal azonban megoldódna a probléma.

Módszerük egyszerű: a kávézaccot online megvásárolható két másik porral, cellulóz- és xantángumival keverik össze, majd vizet adnak hozzá. Mindkét gumi könnyen komposztálható. A nyomtatóanyag állaga nagyjából olyan, mint a mogyoróvajé. Közvetlenül viszont nem tölthető printerbe, ezért kell azon módosítani. Ha megszárad az anyag, akkor meglepően, annyira kemény, mint a szénrosttal és más segédanyagokkal meg nem erősített beton.

Nyomataikat hiába dobták el, nem törtek össze. Rivera szerint az anyag sokféleképpen felhasználható, de valószínűleg soha nem lesz belőle mainstream. Más fenntartható anyagok fejlesztését azonban megalapozhatja, és ezek az anyagok valamikor leválthatják a műanyagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr418212789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása