Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bővíti drónparkját az amerikai hadsereg

2023. október 06. - ferenck

Az Egyesült Államok nincs egyedül a katonai alkalmazások automatizálásában. Ukrajna orosz inváziója felgyorsította a helyi dróngyártást, az ukrán kormány és független kutatók pedig az arcfelismerésen dolgoznak, hogy harctéri katonákat azonosítsanak vele. Kína eközben légi, szárazföldi és vízalatti drónokat szállító, autonóm hajókat fejleszt.

Az USA Védelmi Minisztériuma megfigyelési, védelmi, logisztikai és egyéb célokra használható autonóm rendszereken dolgozik – jelentették be. Többezer ilyen rendszer tizennyolc-huszonnégy hónapon belüli telepítése a céljuk. A szűk idő megszabásakor Kína elképesztő tempójú drónfejlesztése ösztönözte az érintetteket.

usa_dron.jpg

A Pentagon részleteket tett közkinccsé a tavaly augusztusban bejelentett, többszázmillió dolláros Replicator projektről. A minisztérium védelmi programja részeként, további 1,8 milliárd dollárt kért az MI-re.

A minisztériumi személyzet katonai szakértőkkel folytatott konzultáció eredményeként év végéig kidolgozza a kezdeti befektetéslistát. Megfigyelő drónokból levegőben, földön, vízben adatokat gyűjtő rajt hoznak létre. De többek között földalapú logisztikán és az automatizált rakétavédelmen szintén dolgoznak. 

usa_dron0.jpg 

Ezek a termékek a jövő hatékonyabb rendszereit vetítik előre. A hadsereg frissítés nélkül is három-öt évig használhatja őket. A szenzorok és megfigyelő rendszerek hálózatát a Task Force 59 telepítette iráni vizeken. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, a DARPA közben autonóm hajót fejlesztett (Sea Hunter).

A Replicator a katonai MI széleskörű bővítése, a projekt nyilvános, a vezetők szerint más nemzetek is fogják követni az amerikai példát.

Nyugalomra azonban nincs ok, mert a nagyívű fejlesztések növelik az MI-fegyverek körüli nemzetközi felhajtást, míg az ENSZ eleve betiltaná az automatizált fegyvereket, azaz a sokat emlegetett gyilkos mesterséges intelligenciát vagy gyilkos robotokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5318219983
süti beállítások módosítása