Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Generatív mesterséges intelligencia mindenkinek

2023. november 23. - ferenck

Andrew Ng, a világ egyik legismertebb gépitanulás-szakértőjének cége Generatív MI mindenkinek tanfolyamot indít a Coursera oktatástechnológiai oldalon. A kutató elkötelezett a mesterséges intelligencia legújabb vívmányainak közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tétele mellett, a tanfolyam ennek a hozzáállásnak a példája.

Nem kell hozzá programozói vagy MI-háttér, remélhetőleg diákoknak, tanároknak, művészeknek, tudósoknak, mérnököknek, üzleti vezetőknek, kormányzati szereplőknek, bárkinek hasznos lesz, aki egyszerűen tudni szeretné, hogyan használja munkájához, magánéletében a generatív MI-t.

coursera.jpg

Ng szerint ahogy a webes keresés és a szövegfeldolgozás nélkülözhetetlen munkahelyi ismeretté vált, hamarosan az MI alkalmazása is minden munkaadó által elvárt készség lesz. A hozzáférhető, általános rendeltetésű technológia ugyanis számtalan feladatra jó, ráadásul egy csomó felhasználási módot még nem is azonosítottak.

A tanfolyam több területet lefed.

A diákok megismerhetik a generatív MI, különösen a nagy nyelvmodellek (large language models, LLM) működését, hogy mi tehető, mi nem tehető velük. A fejlett technikákról, például az LLM-nek járulékos, személyes információkhoz való hozzáférést engedő eljárásról és a finomhangolásról nem technikai jellegű leírást kapnak, és azt is megtudják, hogy mikor használják ezeket, és mikor nem.

Az LLM-használat bevált gyakorlatait szintén megismerhetik – vagy webes interfészen (például a ChatGPT-n vagy a Bardon) keresztül, vagy nagyobb alkalmazásba (LLM API-kba, alkalmazásprogramozói felületekbe) integrálva azokat.

Hogyan azonosíthatók az MI bővítésének, automatizálásának lehetőségei feladatok alfeladatokra bontásával, automatizálási potenciáljuk kiértékelésével? A hallgatók erre a fontos kérdésre is részletes választ kapnak. Megtudják, hogyan csökkenthetők közben a költségek, növelhetők a bevételek.

Végül a felelősségteljes és a generatív MI munkára, társadalomra gyakorolt hatásáról is lesznek órák.

A tanfolyamból infokommunikációs szakemberek is sokat profitálhatnak, mert könnyebben dolgozhatnak majd együtt nem technológusokkal, nő az együttműködési hajlam, gyümölcsözőbbek lesznek a közös munkák.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3818253419
süti beállítások módosítása