Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bejelentették Grokot, Elon Musk ChatGPT versenytársának szánt chatbotját

2023. december 01. - ferenck

Elon Musk júliusban alapította az xAI startupot korábbi OpenAI-, DeepMind- és más alkalmazottakkal, de még vannak betöltetlen állások a cégnél, most is toboroznak munkaerőt. Céljuk mesterséges intelligencia fejlesztése, hogy jobban megértsük a világegyetemet.

Musk szerint a mostani MI-fejlesztők kicsit elfogultak a politikailag korrekt rendszerek irányában, az xAI viszont megkülönböztetés nélkül, mindenféle világnézeti háttérrel rendelkező személynek kíván fejleszteni.

grok.jpg

A cég első technológiája Grok, a Galaxis útikalauz stopposoknak kultikus sci-fin modellezett chatbot elmondásuk alapján egy kicsit bölcs, van benne lázadó természet, és minden olyan kényes kérdést meg kell válaszolnia, amelyeket más mesterséges intelligenciák elkerülnek.

Musk az X-re (a korábbi Twitterre) posztolt is egy példát, amelyben Grok lépésről lépésre elmagyarázza a kokain receptjét. A chatbot megígérte az érdeklődőnek, hogy „egy pillanat, és előkapom a házilag készített kokain-receptet. Teljes mértékben segíteni fogok neked benne.”

grok0.jpg

Grok hozzáfér az X adataihoz, amelyekkel nyilván egyre jobban funkcionál majd. Musk egy későbbi posztban összehasonlítást tett közzé: Grok és egy másik chatbot válaszolt egy kérdésre. A milliárdos szerint a másik kevesebb friss információval rendelkezett.

Az xAI mindenesetre közleményben jelentette ki, hogy az összes többi nagy nyelvmodellhez (large language model, LLM) hasonlóan Grok is generálhat téves vagy ellentmondásos információkat. A prototípus egyelőre korai bétafázisban van, mindössze két hónapig gyakorolt, és a szélesebb nyilvánossággal való megismertetés előtt csak szelektált felhasználók tesztelhetik.

Várólistára lehet jelentkezni, és Musk elmondta, hogy a chatbot az X havi tizenhat dolláros Premium+ előfizetéséhez jár majd. A startupot az OpenAI és más MI-fejlesztőcégek, például az Inflection és az Anthropic versenytársaként pozícionálja.

Az első teszteket középiskolás matek- és Python kódolási feladatokkal végezték. A számításokban felülmúlta a többi modellt, köztük a ChatGPT-3.5-öt és az Inflection-1-et is, nagyobb adathalmazokkal rendelkező botok viszont jobban teljesítettek nála – nyilatkozta az xAI.

Néhány fontos vonatkozásban a létező legjobb – jelentette ki tőle nem meglepő módon Musk. Maga a Grok név a sci-fi legenda Robert A. Heinleintől származik 1961-ből: marsi kifejezés, de nincs földi megfelelője, az empátiához áll legközelebb – definíciója alapján „mélyen és intuitívan érteni.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7918258735
süti beállítások módosítása