Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Változatlanul az AMD szuperszámítógép a leggyorsabb a világon

2023. december 05. - ferenck

A világ leggyorsabb szuperszámítógépeit nyilvántartó Top500 nevű szervezet kiadta féléves listáját, amelyen az AMD technológiájával működő Frontier megőrizte első helyét. Másodpercenkénti 1.194 exaflop teljesítményével bőven rávert a második helyezettre, az Argonne Nemzeti Laboratórium Intel technológiával működő Aurórájára, amelynek másodpercenkénti teljesítménye az aranyérmesének a fele: 585.34 petaflop.

Az Aurora második helyezése egyben azt is jelenti, hogy a japán Fugaku elbúcsúzhatott az ezüstéremtől. Az Argonne egyébként az Aurora rendszernek csak a felét használja ki, és az Intellel most azon dolgoznak, hogy a felhasználók teljes kapacitását élvezhessék 2024-ben. A várakozások szerint jövőre eléri a 2 exaflop teljesítményt.

top0.jpg

Az Intel húsz új, összesen pedig 140 szuperkomputere szerepel a listán, Sapphire Rapids CPU-val (központi feldolgozó egység) működnek, az Aurorában 10624 található, és GPU (grafikus feldolgozó egység) sincs kevés, szám szerint 31874. Jövőre 21248 CPU és 63744 GPU lesz benne.

top.jpg

A Frontier még egy területen rávert az Aurórára: 24,69 megawatt energiafogyasztás mellett teljesíti az 585.34 petaflopot, utóbbi 22,70 megawattot fogyaszt. Fenntarthatóbb, környezetbarátabb, mindenféle zöld címke jobban ráhúzható. Az Aurora nincs is rajta a leginkább energiatakarékos szuperszámítógépek Green500 listáján, amelyen a Frontier változatlanul az előkelő nyolcadik helyen áll.   

A „csak” második hely ellenére az Intel éves növekedése bámulatos, a CPU-jaival és GPU-jaival működő gépek 39 százalékkal többen vannak, mint 2022 végén.

Az AMD most telepíti a full kapacitáson pörgő Auroránál is valószínűleg gyorsabb, tehát 2 exaflop felett teljesítő El Capitaint a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban, így könnyen előfordulhat, hogy a már 2015-ben bejelentett Aurora sohasem lesz világelső. Egyébként az AMD sem panaszkodhat: több mint 120 gépe szerepel a gyorsasági listán.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4218261077
süti beállítások módosítása